'TVORNICA NOVCA' / Hvarski poduzetnik cijelo ljeto naplaćivao nautičarima korištenje sidrišta s računom: Inspekcija mu je konačno 'pokucala na vrata'

Image
Foto: Miranda Cikotić/PIXELL

Stalni iznos koncesijske naknade bio je nešto veći od 15 tisuća eura, uz promjenjivi dio od dva posto prihoda ostvarenog obavljanjem djelatnosti i pružanja usluga na koncesioniranom području

1.9.2023.
8:00
Miranda Cikotić/PIXELL
VOYO logo

Nakon prijave građana, dodatne evidencije putem županijske aplikacije "Pomorsko je dobro", i teksta Slobodne Dalmacije o ilegalnom korisniku sidrišta u hvarskoj uvali Tiha, Državni inspektorat izašao je na teren (DIRH).

Naime, 30. travnja istekla je koncesija tvrtki "Nascor" iz Staroga Grada, u vlasništvu Ivana Pavičića, koja je od Županije splitsko-dalmatinske dobila koncesiju za upravljanje sidrištem u uvali Tiha sa 46 bova za privezivanje plovila na 10-godišnje razdoblje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez produženja prava upravljanja i zakonitog rada, odnosno bez dozvole, oni su ipak postavili plutače i cijelo ljeto naplaćivali nautičarima korištenje sidrišta s računom, piše Slobodna Dalmacija.

Inače, stalni iznos koncesijske naknade bio je nešto veći od 15 tisuća eura, uz promjenjivi dio od dva posto prihoda ostvarenog obavljanjem djelatnosti i pružanja usluga na koncesioniranom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SKALINADA.... /

Sramotna devastacija obale ne jenjava: 'Gospođa si je izgradila stepenište od kuće do mora, to morate vidjeti!'

Image
SKALINADA.... /

Sramotna devastacija obale ne jenjava: 'Gospođa si je izgradila stepenište od kuće do mora, to morate vidjeti!'

Izrečeno 'usmeno rješenje'

Nakon ilegalnog rada u svibnju i lipnju, tek su potkraj srpnja na teren izišli službenici Carinske uprave, a Državni inspektorat također je izvijestio da su njihovi djelatnici bili na terenu.

"Turistička inspekcija Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor po službenoj dužnosti predmetnog subjekta poslovanja te je temeljem odredbe Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti izrečeno usmeno rješenje kojim se subjektu nadzora zabranjuje obavljanje neregistrirane djelatnosti pružanja turističkih usluga u nautičkom turizmu na sidrištu u uvali Tiha, dok ne ishodi rješenje nadležnog upravnog tijela, a najkraće na rok od 30 dana od dana izdavanja usmenog rješenja", navodi Državni inspektorat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slijedom utvrđenog, protiv pravne i odgovorne osobe bit će podnijet optužni prijedlog, te će se predložiti oduzimanje imovinske koristi koja će se utvrditi u inspekcijskom postupku", dodaju.

Sada se čeka "podnošenje" daljnjih koraka od strane državnih institucija, i Carinske uprave i DIRH-a, s onom uvijek ponavljajućom porukom: pokrenite se i djelujte na terenu, jer ako samo reagirate na prijave građana, onda nema jamstva efikasnog uvođenja reda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo