HUMANITARKA ZA IVORINA: /

Mladi umjetnik bije bitku protiv teške bolesti, već godinu dana je prikovan za krevet

Image
19.12.2017.
17:06
VOYO logo

Prijatelji, suradnici i obitelj Ivorina Vrkaša odlučili su se udružiti u inicijativu "Svi za jednog" kako bi tom 29-godišnjaku pružili emotivnu, logističku i financijsku potporu za prikupljanje sredstava potrebnih za skupo liječenje u Americi.

Inorin Vrkaš, inače perspektivni interdisciplinarni umjetnik i dobitnik više od deset nagrada u području dizajna, boluje od rijetke bolesti mijalgičkog encefalomijelitisa ili sindroma kroničnog umora koji mu se prvi put javio prije šest godina. S njom se borio svih ovih godina, međutim u siječnju ove godine se vratila i otada se nalazi u zatvoru vlastite sobe ili bolničkim sobama, prikovan za krevet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladić koji se osjeća kao da ima 90 godina

Ivorin se probudi kao 29-godišnjak i već za 15 minuta osjeća se kao da ima 90 godina. Simptomi mu se pojavljuju periodički, od žestokih bolova u glavi i kralježnici, trnjenja ruku i nogu, vrtoglavice, trahikardija, nepodnošljiva bol u prsnom košu, nemogućnost stajanja, hodanja, nekad spavanja, nemogućnost gledanja u ekran ili čitanja duže od 15min, nekad ni toliko. Može se javiti nakon raznih upala, kao što je Ivorinov slučaj, kada se pojavila nakon herpesa, ali može doći nakon obične prehlade, gripe ili upale pluća ali u potpunosti iscrpe tijelo i ne dopuštaju mu oporavak.

Godina 2017. je za Ivorina i njegovu obitelj bila teška godina. Uz tretmane u zagrebačkim bolnicama, njegova mama Vedrana i on samostalno su proveli iscrpno istraživanje inozemnih opcija i tijekom godine putem interneta sa svom dostupnom dokumentacijom kontaktirali stručnjake iz raznih Europskih gradova, i putovali na pregled u Sveučilišnu bolnicu u Zurichu. Zahvaljujući tome neki su se simptomi kratkotrajno ublažili, ali značajnog napretka koji bi Ivorinu omogućio povratak u normalan život - nije bilo nadomak ruke. Indikacije različitih bolesti su odbačene te je uslijed toga Ivorin ostao s uskim krugom obitelji i prijatelja koji mu vjeruju da je stvarno bolestan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasprodaja stvari za troškove liječenja

Bez podrške institucija, jer za sindrom kroničnog umora kod nas ne postoji terapija, i nakon gotovo godinu dana iscrpne borbe sa teškom bolesti Ivorin i njegova obitelj više ne mogu pratiti troškove liječenja. U nemogućnosti da zarađuje Ivorin je počeo prodavati osobne stvari i radove. Kod dugotrajne bolesti sve ostalo pada u drugi plan. Kako bi spojili kraj s krajem obitelj je počela s prikupljanjem novca preko platforme Generosity, a dobili su podršku od Udruge Kredenca Tučepi i Udruge prijatelja Hajduka te ljudi s Makarske rivijere. Unatoč tome obiteljski automobil završio je na bubnju, i izgledno je da će obitelj Vrkaš razmišljati o prodaji druge imovine.

Suočeni s okolnostima odlučili su se na potez koji im se od početka činio kao posljednja opcija. U Mountain View, Kalifornija (SAD), nalazi se rijetko specijalizirana OpenMedicine Institute, klinika za liječenje kompleksnih bolesti u kojoj radi dr. David Kauffman - jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za CFS. Na molbu obitelji, Ivorin je dobio priliku postati jedan od pacijenata na višetjednom liječenju u klinici koja se nalazi na zapadnoj obali Kalifornije, sa nadom da će nakon svega što su pokušali napraviti u Hrvatskoj i Europi - konačno u Americi ostvariti prvi korak do izliječenja. Troškovi liječenja zajedno s boravkom procijenjuju se na 30.000 dolara. Ivorin i obitelj zasad su prikupili polovicu tog iznosa.

Humanitarni koncert

Stoga je u svrhu prikupljanja potrebnog novca organiziran humanitarni festival audiovizualnih umjetnosti "Svi za jednog!" koji će se održati 23. prosinca u autonomnoj kući kulture AKC Medika prostoru svih pojedinačnih klubova na lokaciji.

AKC Medika će zaživjeti u svijetlu umjetnosti i solidarnosti. Live koncerti bendova, DJ setovi, vinil sobe, filmske projekcije, plesne izvedbe, kao i izložbe likovnih umjetnika neki su od sadržaja kojim će predstavnici pojedinih scena (likovna, glazbena, filmska, izvedbena) stati uz rame jednom od svojih članova i pokazati da je odgovorno društvo ono u kojem pojedinci koji svojim radom za njega doprinose tu za njih kad oni to ne mogu to više biti za sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sav prihod od umjetnina koje će se prodati tijekom eventa, ali i ulaznica ide izravno Ivorinovoj obitelji kao financijska podrška odlaska na liječenje u Ameriku.

"Pozivamo sve ljude željne dobrih vibracija da nam 23.12. sa početkom u 20h pridruže na humanitarnom festivalu audiovizualnih umjetnosti 'Svi Za Jednog!' i svojom ulaznicom i donacijom daju mali doprinos nekome kome to u ovom trenu znači jako puno", poručili su iz Inicijative.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo