HT / Pokušava naplatiti dug sina preminulog prije pet godina

Image
Foto: PIXSELL, Marko Lukunić

Pomoć medija, odnosno novinara, čitatelji učestalo traže kad su u pitanju telekomunikacijske usluge. Priča koju je Slobodnoj Dalmaciji iznijela N.Š. apsurdna je i potresna u isto vrijeme.

26.10.2015.
7:58
PIXSELL, Marko Lukunić
VOYO logo

Pet godina nakon što je ostala bez sina, N.Š. se mora boriti i s ovrhama koje su donedavno stizale na njegovo ime. Riječ je o potraživanjima koja prema pokojniku ima Hrvatski Telekom (T-HT), za neplaćene račune iz 2005. godine, a koje je ta tvrtka uredno mogla naplatiti za njegova života, piše Slobodna Dalmacija.

"Umjesto toga, T-HT sad maltretira supruga i mene, bolesne i iscrpljene od života... Sin nam je bio branitelj i 30-postotni invalid koji je imao svojih problema jer se svega nagledao u Šestoj domobranskoj pukovniji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je važno za ovu priču jest da je on početkom 2005. uzeo nekakav paket za mobilne usluge od T-HT-a koji nije platio četiri mjeseca, dakle, prije nego što su ga isključili.

Ni računa ni opomene...

U svakom slučaju, te je godine on otišao u inozemstvo i došao je samo u travnju u Hrvatsku zbog komisije za dodjelu braniteljske mirovine. Na našu kućnu adresu (S.Š. je tada živio s roditeljima, op.a.) nikakve uplatnice ni opomene od T-HT-a nisu stizale - tvrdi N.Š.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda je davatelj usluge ovrhu pokrenuo u siječnju 2006. godine, roditelji ovršenika za nju su saznali sedam godina poslije.

- Bila sam u šoku pogotovo zato što se Hrvatski Telekom mogao bez problema naplatiti od braniteljske mirovine koju je moj sin primao od 2008. do 2010. godine, odnosno do svoje smrti. Novac je uredno stizao na njegov račun otvoren u Hrvatskoj poštanskoj banci...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Unatoč tome, suprug i ja želimo podmiriti dugovanje pokojnog sina i pravnom zastupniku T-HT-a smo 2013. ponudili mogućnost da se to riješi, odnosno da platimo glavnicu u iznosu od 1500 kuna. Nikakvog odgovora od njih nismo dobili, da bi nam ove godine u veljači stiglo rješenje o ovrsi u kojem stoji kako je moj suprug dužan podmiriti spomenuto dugovanje koje je u međuvremenu, sa zateznim kamatama, naraslo na 3000 kuna! Što da vam kažem, nevjerojatno! Jedva spajamo kraj s krajem, a sad će nam i tu crkavicu ovršiti"

U Hrvatskom Telekomu ne smatraju da je u ovoj priči išta sporno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U postupku naplate predmetnog potraživanja Općinski sud u Splitu donio je rješenje o ovrsi od 23. siječnja 2006. kojim je određena ovrha nad pokretninama ovršenika. Tijekom provedbe postupka, ovršenik je preminuo. U skladu sa Zakonom o nasljeđivanju, nasljednik odgovara za dugove ostavitelja do visine naslijeđene imovine.

Telekom: Sve je po zakonu

Stoga je, tijekom daljnjeg postupka u ovom predmetu, Općinski sud donio rješenje kojim je pozvao nasljednika, odnosno oca pokojnog ovršenika, da preuzme ovršni postupak koji se time dalje nastavlja. Sva postupanja u ovom predmetu vode se u skladu sa zakonskim propisima - napominju iz T-HT-a i poručuju našoj čitateljici da se, za dodatna razjašnjenja, javi odvjetničkom uredu koji operatera zastupa u ovom predmetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slobodna Dalmacija/Danas.hr

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo