ĐAPIĆ PROTIV IZBJEGLICA /

HSP traži izvanrednu sjednicu Vlade zbog izbjegličke krize: 'Situacija je alarmantna!'

Image
Foto: AP

Predsjednik HSP-a Daniel Srb traži da Vlada na toj sjednici donese jasno stajalište države o tome kako se postaviti prema valu imigranata

15.9.2015.
14:42
AP
VOYO logo

Hrvatska stranka prava (HSP) traži hitnu izvanrednu sjednicu Vlade RH na kojoj će se donijeti jasno stajalište države o tome kako ćemo se postaviti prema valu imigranata, koji može krenuti preko naše zemlje, izjavio je predsjednik HSP-a Daniel Srb u utorak u Osijeku.

"Situacija s izbjegličkim valom je alarmantna", rekao je Srb na konferenciji za novinare, istaknuvši kako su Srbija, Mađarska i Austrija zatvorile svoje granice te imaju užasnih problema, za koje ne znaju kako će ih riješiti, a da se u Hrvatskoj o ovome problemu uopće nije ozbiljno razgovaralo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je kako je od početka tjedna 'Schengenski režim mrtav', jer je većina granica zatvorena, dok je jedino što je Hrvatska do sada napravila, poslala ministra unutarnjih poslova RankaOstojića na dogovor sa svojim europskim kolegama oko kvota za raspodjelu izbjeglica po zemljama članicama, do kojega na kraju nije ni došlo.

"Ministar Ostojić nije imao ni odgovor na pitanje koliko je uopće Hrvatska spremna primiti izbjeglica. Mi možda možemo prihvatiti prvi val od 3.000 ljudi. A što dalje? A upravo je to temeljno pitanje. Što Hrvatska tu može učiniti i koliko izbjeglica može primiti", upozorio je Srb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako ne dovodi ni na koji način u pitanje da ljudima u nevolji treba pomoći, ali ističe da je rasprava o podjeli kvota apsolutno neprihvatljiva.

Smatra kako bi se Hrvatska trebala postaviti kao Austrija, jer drži da nitko ne može zamjeriti Austriji što, unatoč činjenici da žele pomoći ljudima, ipak ne mogu primiti stotine tisuća ljudi.

Đapić protiv izbjeglica: 'To je plan za jačanje Islamske države' 

Predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove (DESNO) Anto Đapić izjavio je u utorak u Osijeku kako je imigrantska kriza uzdrmala temelje Europske unije, te je ocijenio da je hrvatska Vlada indolentna, ne poznaje težinu situacije i ne vidi što je interes države.

Na konferenciji za novinara Đapić je rekao kako o tome govore izjave hrvatskih državnih dužnosnika da možemo primiti i više izbjeglica od onoga što traži EU, što pokazuje nesnalaženje Vlade, čiju imigrantsku politiku njegova stranka ne podupire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da se Hrvatska treba priključiti politici koju zastupaju Mađarska, Slovačka i Poljska.

Đapić ističe kako je potpuno neprihvatljivo da je, u situaciji kada tisuće mladih odlazi iz Hrvatske u potrazi za poslom u drugim zemljama EU, Milanovićeva Vlada spremna prihvatiti tisuće izbjeglica, druge kulture i drugih svjetonazora, te ih probati reintegrirati i zaposliti, umjesto da zapošljava vlastite građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaboravlja se činjenica da ovaj val imigranata koji dolaze u Europu, nisu iz neposredno ugroženih područja, već iz prihvatnih centara izvan Sirije. To je plan koji za cilj ima jačati Islamsku državu (ISIL) na prostorima na kojima djeluje, a prihvaćanjem velikog broja izbjeglica učvrstit će se ISIL, procijenio je Đapić.

Smatra kako su hrvatski uspjesi u turizmu rezultat činjenice da je Hrvatska stabilna država, a da s Vladinom imigrantskom politikom Hrvatska neće biti stabilna i sigurna.

Đapić ističe da Hrvatska treba poduzeti sve kako bi, uvažavajući minimalne standarde EU, zaštitila svoju sigurnost i sigurnost svojih građana, i kako ne bi potaknuli još veći val iseljavanja Hrvata iz Hrvatske.

ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo