hrabar jer je to priznao naglas / Hrvoje je trebao postati svećenik, ali je shvatio da je homoseksualac: 'Ja sam peder, Hrvat i vjernik, to je moguće'

U Hrvatskoj će rijetki javno reći da su gej, još ćete rijeđe upoznati nekoga tko otvoreno kaže da je gej katolik Ali Hrvoje Vukov nema nikakvih problema s tim da Mojmiri Pastorčić ispriča kako je trebao postati svećenik, ali je odustao jer je shvatio da je homoseksualac

20.10.2016.
22:13
VOYO logo

Modni je dizajner i stilist i nije ga sram reći da je gay - što je u Hrvatskoj već rijetkost. Ali trebao je biti nešto posve drugo.

"Nije bilo druge opcije, to je bila moja prva ljubav... i ja se i dalje od toga nisam odmaknuo - moj život je i dalje vezan uz duhovnost, samo ne unutar kleričkog sustava, ne u halji, nego u malo drukčijoj odjeći", kazao je Hrvoje Vukov, modni dizajner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imao je 14 godina kada je shvatio da želi biti svećenik. Obitelj mu nije bila sretna - ali otišao je iz Šibenika i u Zagrebu život posvetio Bogu.

S 22 godine je na putu u Izrael shvatio da je homoseksualac i krenuo posve drugim putem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Načelno radim, dizajn odjeće, nakita, inspiracije su mi uvijek ptice, uvijek se referiram na perje..nešto drukčije....", poručuje Hrvoje.

Dizajnira odjeću, nakit, vlastiti namještaj. Radi kao stilist i make up umjetnik - a za sve te njegove kreativne crte - znali su i u crkvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I njemu i Crkvi, kaže - razlaz je bio težak. 

"Ja to doživljavam kao da nakon 8 godina kvalitetne veze ili braka ideš dalje", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali nije otišao predaleko - jer Crkva mu je i dalje važna. Ide na misu, rado se sjeća svećenićkih dana.

Tvrdi stavovi Crkve prema homoseksualcima će se, kaže - promijeniti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neka prodiranja novog vjetra - se događaju...već i propovijedi Pape Franje naslućuju da se ide u drukčijem smujeru, dogme su tu - crkva je insitutcija... I ima pravo na dogme... i kome se to ne sviđa ne mora biti. Zato sam ja i otišao. Ja sam peder, Hrvat i vjernik, dragi ljudi to je moguće i zaista je", poručio je za kraj.

Moguće je, da. A u Hrvatskoj i prilično hrabro to naglas reći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo