'NISMO MOGLI ZNATI' / Hrvatski imunolog: 'Najveće je iznenađenje što se velik dio građana koji su se cijepili može inficirati i prenijeti virus'

Image
Foto: Damir Spehar/Pixsell

Trobonjača također smatra da su na niže brojke utjecala protuepidemijske mjere i uvođenje covid-potvrda

7.12.2021.
22:41
Damir Spehar/Pixsell
VOYO logo

Iako stručnjaci smatraju da je vrhunac četvrtog vala koronavirusa iza nas, i dalje upozoravaju da epidemija nije pod kontrolom, da ne znamo kako će se ponašati i do koje će mjere omikron utjecati na nastavak pandemije, piše Jutarnji list.

Govoreći o glavnim razlozima stagnacije i pada broja novozaraženih, imunolog Zlatko Trobonjača rekao je za Jutarnji list da je nekoliko faktora koji utječu na ukupnu epidemiološku sliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvenstveno moramo podignuti razinu imuniteta u cijeloj zemlji, bilo preboljenjem ili cijepljenjem. Po mojim procjenama, oko 80 posto građana je na ovaj ili onaj način bilo u doticaju s virusom. Ipak, moramo uzeti u obzir mogućnost reinfekcije ili oboljenja nakon cijepljenja, te oni mogu opet ući u lanac epidemije", kaže Trobonjača te dodaje da treba uzeti u obzir da osobe koje su preboljele ili cijepljene u najvećoj mjeri neće biti hospitalizirane.

Trobonjača također smatra da su na niže brojke utjecala protuepidemijske mjere i uvođenje covid-potvrda. "Naši građani nose maske, a za njih znamo da štite. Također, testiranja su pokazala velik broj asimptomatskih koji su tako izolirani i nisu širili virus u kolektivima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROLAZI ISPOD RADARA /

Otkrivena 'nevidljiva' verzija novog soja korone koju je puno teže 'uloviti': 'Mogla bi se ponašati drugačije!'

Image
PROLAZI ISPOD RADARA /

Otkrivena 'nevidljiva' verzija novog soja korone koju je puno teže 'uloviti': 'Mogla bi se ponašati drugačije!'

Najveće iznenađenje

Kaže da nije očekivao ovako dug i snažan četvrti val. "Zapravo je najveće iznenađenje što se ipak velik dio građana koji su se cijepili može inficirati i prenijeti virus, naravno uz manje posljedice po zdravlje. No, to je nešto što nismo mogli znati jer je virus nov, kao i cjepivo. Sada smo pak u povoljnijoj situaciji jer znamo da bi se nakon šest mjeseci trebali docijepiti", tvrdi Trobonjača, koji procjenjuje da će ovaj val biti na izdisaju s krajem godine.

Trobonjača je suzdržan u procjenama nove varijante omikron, jer nedostaje više informacija. Istaknuo je da su postojali brojni sojevi koji su stvarali zabrinutost pa su nestali, od delta plus, lambda, kolumbijskog soja itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Također, važno je vidjeti kako će se pokazati kod ljudi s našeg podneblja, jer sve je bitno različito između Europe i Afrike, gdje je detektiran. Manja je procijepljenost, uostalom", kaže Trobonjača te dodaje da ćemo peti val sigurno imati ako se omikron pokaže visokozaraznim i vrlo vještim u izbjegavanju cjepiva i prirodno stečenog imuniteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo