na dubini od 40 metara /

Hrvatski i američki stručnjaci tragaju za tijelima američkih pilota i članova posade nestalih oko Visa

Hrvatski ministri bili su danas uz američku veleposlanicu u potrazi za posadom aviona iz Drugog svjetskog rata

8.7.2017.
18:40
VOYO logo

Duboko plavetnilo oko otoka Visa grobnica je američkih pilota iz Drugog svjetskog rata koji su 1944. oboreni u američkom bombarderu. Suradnjom američke i hrvatske Vlade upravo traje hidroarheološka kampanja u kojoj se na dubini od 40 metara traži njihove ostatke.

"Ronioci usisavaju sediment ispod kabine samog aviona i donose gore na brod i onda se to sve prosijava. Imaju posebni strojevi koji im detektiraju kosti. Pronađene su kosti, ali bez daljnje analize ništa ne znamo", kaže hidroarheolog Sveučilište u Zadru dr. MateParica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tehnika nam pomaže pronaći ono što inače ne bi mogli tako lako vidjeti", poručuje dr. Carl Keiser, Woods Hole Oceanographic Institution.

Kosti će ići na forenzičnu DNA analizu, a onda će biti predane potomcima poginulih u SAD-u i konačno pokopane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovi mladi ljudi za čijim ostatcima tragamo su poginuli na dužnosti i naša je dužnost pronaći ih i odati im poštovanje i čast kakvu zaslužuju", kaže američka veleposlanica u RH Julieta Valls Noyes,

U jednomjesečnoj istraživačkoj kampanji kod Visa, akciji američkog veleposlanstva koja se provodi u organizaciji Ministarstva branitelja, tehničku potporu dalo je ministarstvo obrane.

"Ovo je u funkciji povijesti, još jednom čuvanje uspomene na te ratne heroje, a i s druge strane poruka još jednom nama koji radimo u sustavu našim vojnicima dočasnicima i časnicima kako se odnosi prema ratnim herojima", poručuje ministar obrane Damir Krstičević.

Jer hrvatskoj Vladi i ministarstvu branitelja prioritet ostaje traganje za poginulima i nestalim u Domovinskome ratu. Zato je važna suradnja s nizom drugih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jučer smo na zajedničkoj sjednici RH i BiH vijeća ministara potpisali sporazum sa BiH koji sada stvara preduvjete za kvalitetnu međunarodnu suradnju obiju zemalja u cilju pronalaska nestalih osoba. Takav sporazum u narednom periodu potpisat ćemo Crnom Gorom, a potpisali smo sa Slovenijom i Italijom", otkriva ministar branitelja TomoMedved.

U Viškom akvatoriju istraživanja traju do 15. srpnja, a nakon toga kreće postupak identifikacije. Američki bombarder ostat će na dnu kao i svi podmorski nalazi vlasništvo je Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo