OBILJEŽAVAMO SVOJ DAN / Hrvatska slavi četvrt stoljeća državnosti: na današnji je dan 1991. Sabor donio odluku o samostalnosti RH

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Odluci o samostalnosti od SFRJ i suverenosti prethodila je referendumska odluka većine hrvatskih građana (92,18 posto) da Hrvatska neće ostati u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi

25.6.2016.
8:01
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB - Hrvatska danas obilježava Dan državnosti, državni blagdan u znak sjećanja na Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti, koju je Hrvatski sabor donio 25. lipnja 1991. godine.

Osamostaljenje Republike Hrvatske stoga je nastupilo 8. listopada 1991. godine, kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama Socijalističke federativne republike Jugoslavije (SFRJ).Stupanje na snagu odluke o osamostaljenju odgođeno je potom za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev tadašnje Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluci o samostalnosti od SFRJ i suverenosti prethodila je referendumska odluka većine hrvatskih građana (92,18 posto) da Hrvatska neće ostati u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.

Na temelju takvog očitovanja volje građana, a nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državno-političke krize, Sabor Republike Hrvatske donio je na zajedničkoj sjednici sva tri tadašnja Vijeća 25. lipnja 1991. Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njome se utvrđuje da tim činom Republika Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ kao i postupak za međunarodno priznavanje.

Na istoj je sjednici Hrvatski sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska slavi četvrt stoljeća državnosti 

Četvrt stoljeća državnosti Hrvatska će oblježiti s nekoliko događaja, a središnji je svečana sjednica Hrvatskoga sabora (12 sati, Trg sv. Marka 2), na kojoj će se uzvanicima obratiti predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Željko Reiner i tehnički premijer Tihomir Orešković.

Prethodno će misu za domovinu u crkvi Sv. Marka služiti zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić (10 sati).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo