IZDAŠAN PAKET VOJNE POMOĆI / Hrvatska je odlučila poslati oružje u Ukrajinu? Grlić Radman: 'Na stolu je dobar prijedlog ministarstva obrane'

Hrvatska će Vlada u ponedjeljak definirati izdašan paket vojne pomoći Ukrajini te donijeti detalje zatvaranja zračnog prostora za ruske aviokompanije

27.2.2022.
19:56
VOYO logo

Hrvatska je danas obznanila kako će nametnuti vlastite sankcije Rusiji. Zabranit će prelet ruskim aviokompanijama u domaćem zračnom prostoru, a usuglasit će i druge mjere, sukladno dogovoru s drugim članicama Europske unije.

Image
U UKRAJINI JE JOŠ 50 HRVATA /

Plenković: 'Vlada će zabraniti ruskim aviokompanijama letove iznad hrvatskog zračnog prostora'

Image
U UKRAJINI JE JOŠ 50 HRVATA /

Plenković: 'Vlada će zabraniti ruskim aviokompanijama letove iznad hrvatskog zračnog prostora'

Premijer Andrej Plenković je pojasnio i kako je bilo govora o tome da se u Ukrajinu pošalje vojna pomoć, a ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nije otkrio detalje, ali je poručio kako će paket vojne pomoći biti izdašan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvanredna sjednica Vlade

"Sutra imamo izvanrednu sjednicu Vlade na kojoj će biti govora o nizu mjera pomoći Ukrajini koja je napadnuta, koja je žrtva agresora i mjera prema napadaču, agresoru, Rusiji, restriktivnih mjera koje bi trebale pridonijeti zaustavljanju invazije", poručio je Grlić Radman za RTL te dodao da je na stolu dobar prijedlog ministarstva obrane.

Europska je unija također odlučila pomoći Ukrajini u vojnoj opremi i naoružanju. "Na početku Vijeća za vanjske poslove, Josep Borrell je kazao da će EU izvan proračunskih sredstava poslati Ukrajini 450 milijuna eura vojne opreme i 50 milijuna opreme koja nije vojna", otkrio je ino-ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što sa Sberbankom?

Istaknuo je da će Hrvatska na vrijeme zatvoriti svoj zračni prostor za ruske aviokompanije. "Odluka treba stupiti na snagu u utorak. Imamo mogućnost repatrijacije hrvatskih građana iz Rusije sutra pa ćemo vidjeti u raspravi", istaknuo je Grlić Radman, otkrivši detalj o tome kako izvući pedesetak hrvatskih državljana iz Ukrajine.

Važno su pitanje i sankcije ruskim bankama. Podsjetimo, Sberbank posluje i u Hrvatskoj, a klijenti su nakon najave sankcija pohrlili u poslovnice po svoje depozite. "Treba vidjeti koji su najučinkovitiji modaliteti. Je li Sberbank pod sankcijama? To ćemo vidjeti. Treba imati u vidu interes Hrvatske i našeg gospodarstva i solidarnost sa zemljama članicama, a solidarnost ima i svoju cijenu", zaključio je ministar Grlić Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najnovije vijesti iz Ukrajine pratite OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo