Američka donacija / Ovo su dva nova super-kombija policije: Detektiraju postojanje radioloških i nuklearnih tvari

Hrvatska je od Amerikanaca dobila specijaliziranu opremu za učinkovito sprječavanje zlouporabe radioloških i nuklearnih tvari

9.10.2019.
21:56
VOYO logo

Hrvatska policija od Amerikanaca je dobila dva nova super-kombija. Riječ je o specijaliziranoj opremi za učinkovito otkrivanje i sprječavanje zlouporabe radioloških i nuklearnih tvari. Uz gotovo pola milijuna dolara vrijednu donaciju, Amerika Hrvatskoj donira i obuku timova.

Riječ je o najsofisticiranijoj opremi

Izvana izgleda kao i svaki drugi kombi, no iznutra - pravi mobilni laboratorij kojeg će koristiti sve službe - od granične, temeljne, protueksplozijske, pa sve do krim policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To je za nas vrlo vrijedna oprema ne samo zbog njezine cijene koja je blizu pola milijuna dolara već još više jer se radi o najsofisticiranijoj opremi'', izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Plan je da jedno vozilo bude u Zagrebu, drugo u Splitu. A cilj je ispitivanje prisutnosti  radioaktivnog ili nuklearnog materijala. Uz opremu i servis prve tri godine, Amerikanci doniraju i obuku naših timova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Surađujemo sa 70 zemalja diljem svijeta kako bi bili sigurni da imamo globalnu mrežu partnera koji bi mogli detektirati postojanje radioloških i nuklearnih tvari, a sve kako bi svijet bio sigurniji'', pojasnio je zamjenik ravnatelja nacionalne uprave za nuklearnu sigurnost Brent Park

Svaki granični policajac ima radioaktivni pager

Hrvatski granični prijelazi već godinama su opremljeni detektorima za radijaciju. Upravo pomoću njih prije tri godine otkrivena je Poljakinja koja je po izlasku iz Hrvatske prenosila radioaktivnu tvar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Trenutno sada imamo 6 fiksnih portala na graničnim prijelazima na vanjskoj granici i nešto fiksne opreme za kontrolu vozila i teretnih i osobnih na unutarnjoj granici", rekao je Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granicu. 

Uz sve to, svaki granični policajac ima i mini detektor - ili radioaktivni pager koji je jako osjetljiv pa reagira na sve. Ničeno je pojasnio kako zahvaljujući tome osobe koje su bile na medicinskom zračenju uređaji reagiraju na njih. Stoga vrlo često osobe moraju potkrijepiti medicinskom dokumentacijom da su tretirane radioaktivnom tvari. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj Poljakinje koja je 2016-te u staklenki prenosila radioaktivni radij za sad je jedini pokušaj takve vrste krijumčarenja. 

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo