ZGRUŠAVANJE KRVI /

Hrvatska nastavlja cijepljenje AstraZenecom: Zašto je veći rizik kod žena mlađih od 55 godina?

Nakon potvrde Europske agencije za lijekove da je AstraZenecino cjepivo sigurno, Hrvatska ga nastavlja koristiti, iako u praksi nije ni prekinula

19.3.2021.
18:33
VOYO logo

Nakon potvrde Europske agencije za lijekove da je AstraZenecino cjepivo sigurno, Hrvatska ga nastavlja koristiti, iako u praksi nije ni prekinula. EMA je najavila i daljnje istraživanje tog cjepiva zbog rijetkih slučajeva poremećaja zgrušavanja krvi. Za sada je poznato da je taj rizik veći kod žena mlađih od 55 godina.

Od kad se počelo cijepiti AstraZenecom u Europskoj uniji zabilježeno je 17 spornih slučajeva - malo više nego kod ostalih cjepiva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o 12 događaja tromboze venskih sinusa na 20 milijuna stanovnika i 5 diseminirane intravaskularne koagulacije. Dakle, to je nešto više od onoga što se očekivalo i da se tu uglavnom radi o ženama u dobi od 25 do 55 godina", kaže ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. 

Rizične žene prije menopauze

Riječ je o ženama prije menopauze, koje su inače podložnije venskim trombozama. "Najveći rizik za pojam venske tromboze kod žena je uzimanje oralnih kontraceptiva, trudnoća i postportalni period, međutim za desiminiranu intravaskularnu koagulaciju do sada u literaturi nije opisano da se to češće događa kod mlađih žena", kaže hematologinja u KBC-u Zagreb Ana Boban

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je popis simptoma koje je objavila EMA, koji ako se pojave u roku od 14 dana nakon cijepljenja Astrazenecom, treba odmah potražiti hitnu pomoć: kratkoća daha, bol u prsima ili trbuhu, otekline ili osjećaj hladnoće u ruci ili nozi, jaka glavobolja ili zamućen vid nakon cijepljenja, krvarenje koje ne prestaje, višestruke male modrice, crvenkaste ili ljubičaste mrlje, ili krvni plikovi. 

Ako se pojave mogu se liječiti. "Plućna embolija i duboka venska tromboza su bolesti koji se mogu dobro liječiti, koristi koangulantna terapija i bolesnici se mogu izliječiti", kaže Boban. 

Image
halmed objavio /

Stigle još tri prijave sumnji na nuspojave sa smrtnim ishodom. U sva tri slučaja osobe su cijepljene AstraZenecom

Image
halmed objavio /

Stigle još tri prijave sumnji na nuspojave sa smrtnim ishodom. U sva tri slučaja osobe su cijepljene AstraZenecom

Istražuje se kolika je uporaba kontraceptiva među tim ženama

EMA i dalje nastavlja istraživanje cjepiva. Za sad nema preporuka, a posebno će se analizirati i kolika je upotreba kontraceptiva među tim ženama. 

U Hrvatskoj je do sada zabilježeno 18 smrti nakon cjepiva, od toga danas tri nova slučaja. 9 s Pfizerom, i 9 sa AstraZenecom, no niti u jednom slučaju nije dokazana uzročno posljedična veza s cjepivom. U slučaju 33-godišnjaka koji je umro 12 dana nakon cijepljenja AstraZenecom čekaju se nalazi obdukcije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za europske regulatore, rizik se ne smatra velikim. "I za žene od 25 do 55 godina puno je veća korist nego je prisutan rizik od ove dvije bolest", kaže ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. 

Te mlađe kategorije uglavnom do sada nisu bile na redu, no u stožeru poručuju, ukoliko najstariji ne žele ili odbijaju cjepivo, obiteljski liječnici mogu pozvati mlađe bez straha da time cijepe preko reda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo