'Hrvatska moze dobiti pomoc za stetu od poplava, ali ju mora zatraziti'

19.5.2014.
15:06
VOYO logo

Zbog velikih poplava i steta na infrastrukturi te javnim i privatnim objektima Hrvatska kao clanica EU-a moze zatraziti financijsku pomoc za sanaciju tih steta iz Europskog fonda solidarnosti, dok za pomoc ugrozenom stanovnistvu moze kao i druge zemlje u slicnim situacijama od Europske komisije zatraziti prvu odnosno humanitarnu ne-novcanu i strucnu pomoc iz tzv. programa zastite civila, kazao je danas novinarima u Zagrebu glasnogovornik Predstavnistva EK u Hrvatskoj Martin Mayer.

Hrvatska prvo mora zatraziti pomoc

Dodajuci da je humanitarna, prva pomoc za ugrozene civile iz tog programa iz kratkorocnog EU mehanizma za civilnu zastitu vec stigla u Bosnu i Hercegovinu te Srbiju, Mayer je kazao da to moze dobiti i Hrvatska, ali da to, kao i pomoc iz Europskog fonda solidarnosti (EUSF) mora zatraziti, pri cemu, kako je kazao, nema saznanja je li Hrvatska trazila pomoc iz tog programa zastite civila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vezi poplava u BiH te Srbiji kazao je da je tim zemljama iz programa zastite civila pomoc vec stigla odnosno da je vec, kako je dodao, pola clanica zemalja EU-a poslalo pomoc, da su na terenu njihovi strucnjaci te da je dopremljena pomoc u hrani, lijekovima, pokrivacima, madracima, odjeci i slicnom.

To je zapravo prva pomoc namijenjena prije svega ugrozenim ljudima a od trenutka kada se zatrazi EK vrlo brzo reagira, posalje i koordinira tu pomoc, kazao je Mayer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vezi fonda solidarnosti kazao je da su njegove procedure dosta komplicirane, da se iz njega sredstva dobivaju za pomoc kada dode do poplava, potresa i drugih katastrofa, ali da dolaze naknadno, kasnije, i nakon sto se procijene stete, za sto se ima vremena izmedu deset i 12 tjedana od pocetka katastrofe, odnosno do srpnja/kolovoza ove godine.

S obzirom da pomoc iz tog fonda mogu zatraziti clanice EU-a, ali i zemlje kandidati, Mayer istice da bi Srbija i Hrvatska zajedno mogle traziti tu pomoc kao susjedne i zemlje s ugrozenim poplavljenim podrucjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripreme za podnosenje zahtjeva za sanaciju steta iz Europskog fonda solidarnost

Prema vijestima iz Bruxellessa hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusic najavila je da su sada u tijeku pripreme za podnosenje zahtjeva za sanaciju steta iz Europskog fonda solidarnosti, kao i da se definiraju procedure kako bi se Hrvatska i BiH s jedne strane i Hrvatska i Srbija s druge strane mogle prijaviti za pomoc iz tog fonda i umanjiti barem neke posljedice tragedije koju su izazvale poplave.

Europski fond solidarnosti ili EUSF osnovan je nakon poplava u srednjoj Europi 2002., a pravo na pomoc stjece se kada se stete procijene na vise od 0,5 posto BDP-a, a u pojedinim slucajevima ono se priznaje i kada stete ne dosegnu taj prag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo