bili smo s najboljim timom / Hrvatska ipak po nečemu prednjači: 'To je moje novo poglavlje u životu i cilj za kojeg imam živjeti'

Hrvatski transplantacijski program godinama je jedan od najuspješnijih, a samo prošle godine u Hrvatskoj je obavljena čak 321 transplantacija

27.5.2018.
14:19
VOYO logo

Malo je onoga čime se Hrvatska može pohvaliti da je među najboljima u svijetu. Hrvatski transplantacijski program godinama je jedan od najuspješnijih, a samo prošle godine u Hrvatskoj je obavljena čak 321 transplantacija. Presađivanje organa velik je posao za transplantacijski tim, a ljudi koji su dobili novi život više su nego zahvalni, povodom Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa proveli smo dan s jedim transplantacijskim timom

Gospođa Valerija Mihaljević nakon manje od 10 mjeseci na listi čekanja dobila je novu jetru. "Kad je zazvonio mobitel, nepoznati broj, odmah sam znala da je iz bolnice", ispričala nam je gospođa Mihaljević koja je pozvana u bolnicu prošlog tjedna. Bila je presretna, a sada jedva čeka nastaviti tamo gdje je stala.

"Nova jetra, pa to je moje novo poglavlje u životu i cilj za koji imam živjet za svoju djecu i unučad", rekla je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo prošle godine transplantacijski tim Kliničke bolnice Merkur obavio  je više od 160 transplantacija.

"Svi članovi tima  a nas je preko 40, volimo ovaj posao. Mi se svako jutro sastajemo i raspravljamo i svaki član tima zna koji je u datom trenutku njegov posao. Mi smo do sada u Kliničkoj bolnici  Merkuru presadili preko 2 tisuće organa", rekao je doc. dr.sc. Stipislav Jadrijević, transplantacijski kirurg u KB-u Merkur. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajna uspjeha nije samo u dobroj organizaciji i vrhunskim transplantacijskim timovima. Ničeg ne bi bilo bez visoke svjesnoti građana o važnosti doniranja.

"Ključ je u ljudima, ako nemate dobar donorski program, onda nemate ni transplantacijski. Jedno ide s drugim i ja zahvaljujem našim sugrađanima na altruizmu kada od svojh bližnjih daruju organe", dodao je Jadrijević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2017 godini u Hrvatskoj su transplantirana 164 bubrega, 119 jetara, 33 srca i 5 gušterača. A na milijun stanovnika bilo je više od 30realiziranih darivatelja i po tome je Hrvatska najbolja u Europi. Oni čiji je život spašen na tome su zahvalni. U Hrvatskoj je 346 onih koji čekaju transplantaciju i priliku za novi život.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo