Opet renesansa? / Hrvatska i 9 članica EU-a potpisali nuklearnu energetsku inicijativu. Tvrde da su nuklearke sigurne i čiste

Image
Foto: Pixsell

10 potpisnica okretanje nuklearnim elektranama pravda borbom protiv klimatskih promjena: "Europa nema izbora nego diversificirati opskrbu"

11.10.2021.
17:04
Pixsell
VOYO logo

Hrvatska je s još devet zemljama EU-a potpisala inicijativu za jače okretanje EU-a nuklearnoj energiji kao učinkovitom načinu borbe protiv klimatskih promjena i za dekarbonizaciju gospodarstva, izvijestila je u ponedjeljak Vlada na svojim internetskim stranicama.

"Da bismo pobijedili u borbi za klimu, trebamo nuklearnu energiju. To je za sve nas ključno i pouzdano sredstvo za niskougljičnu budućnost", kaže se u tekstu inicijative "Zašto je Europljanima potrebna nuklearna energija", koji su u ime Republike Hrvatske potpisali potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Hrvatsku, potpisnici su Bugarska, Češka, Finska, Francuska, Mađarska, Poljska, Slovačka, Slovenija i Rumunjska.

Nuklearna energija je, kažu potpisnici, "čist, siguran, neovisan i konkurentan niskougljični izvor energije", te prilika za Europljane za nastavak razvoja snažne industrije s dodanom vrijednošću, stvaranja tisuća kvalificiranih radnih mjesta, jačanja vodstva u zaštiti okoliša i osiguranje strateške autonomiju Europe i energetske samodostatnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Tek početak puta, ali... /

Na 38 km od Zagreba žele Krško 2: Vlada u Ljubljani izdala energetsku dozvolu za gradnju drugog bloka nuklearke

Image
Tek početak puta, ali... /

Na 38 km od Zagreba žele Krško 2: Vlada u Ljubljani izdala energetsku dozvolu za gradnju drugog bloka nuklearke

Članovi inicijative upozoravaju da je u posljednjem izvješću o klimatskim promjenama Međuvladin panel o klimatskim promjenama "vrlo jasno iznio svoja predviđanja kako cilj vezan za globalno zatopljenje od najviše 1,5 °C do 2 °C tijekom 21. stoljeća nikada neće biti postignut, osim ako se u idućih osam godina ne dogodi znatno smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Navode i kako je rast cijena energije pokazao koliko je važno što je prije moguće smanjiti energetsku ovisnost o trećim zemljama te da će problemi s opskrbom biti sve učestaliji pa Europa nema izbora nego diversificirati opskrbu te mora pripaziti da ne povećava svoju ovisnost o uvozu energije izvan Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nuklearna energija je sigurna i inovativna i mora biti dio rješenja

"Dekarbonizacija zahtijeva trenutne i duboke tranzicije u našim proizvodnim i potrošačkim aktivnostima kako bismo ih učinili manje ugljično intenzivnima. To podrazumijeva masovno elektrificiranje naše uporabe i razvoj niskougljične industrije poput vodika, koji također zahtijeva proizvodnju električne energije", kaže se u deklaraciji koju je potpisalo deset zemalja, te se ističe da nuklearna energija "mora biti dio rješenja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo