Jakovina o tužbi žrtava ustaškog režima /

'Hrvatska doista nije sljednica NDH, pitanje je samo je li duhovna sljedbenica'

'Kod nas je problem, ne to što su neki za vrijeme 2. svjetskog rata nešto činili, nego je problem što se kod nas hvale s onim čega se u svijetu srame'

13.3.2017.
22:37
VOYO logo

Antifašizam kod aktualne hrvatske Vlade baš nije na cijeni, ali cijena mu je danas skočila nebu pod oblake. Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da vrijedi 3,5 milijarde dolara.

Toliko zapravo vrijedi tužba za naknadu štete koju su potomci hrvatskih Srba i Židova podnijeli protiv Hrvatske pred Okružnim sudom u Chicagu zbog stradanja kojeg su njihovi preci pretrpjeli u NDH.    

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor iz MVP-a je za Večernji list odmah kazao kako nema osnova za tužbu jer je kažu prema Ustavu "Hrvatska nastala na temeljima ZAVNOH-a, a ne na NDH", dakle nastala je na temeljima antifašisitičke borbe koju su, da djeca znaju, vodili partizani pod vodstvom Komunističke partije i Josipa Broza Tita.

I to je rečeno bez uobičajene relativizacije kako su svi totalitarizmi isti, fašizam, komunizam, zločin vamo, zločin tamo, bla,bla, nije se čak čekala ni odluka Vijeća za suočavanje s prošlošću, nego samo ZAVNOH i ništa drugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak tijekom dana, u službenom odgovoru za RTL ZAVNOH se već izgubio, ostalo je samo da Hrvatska nije sljednica NDH. 

S nama je u Direktu bio povjesničar Tvrtko Jakovina.

Kako vi komentirate ovo povijesno ne NDH-aziji, koje je kazao ministar Davor Ivo Stier?

"Bilo bi divno da je, ali mislim da to nije to. Ovo što se čulo iz ministarstva, mi nismo sljednici NDH, mi smo sljednici socijalističke Jugoslavije. I Hrvatska iz 1991. nema ništa što je bilo u NDH. I u obrazloženju ministarstva se ionako nije ulazilo u meritum, u pojedinačne sudbine koje su vjerojatno točne onih koji su to u Chicagu učinili. Kao što su slično pokušali učiniti na drugim mjestima u zadnjih desetak godina i nijednom to na američkom sudu to nije prošlo. S te strane smo mirni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li to cijena antifašizma u Hrvastkoj - 3,5 mlrd dolara?

"To je veliki novac, dogodilo se u važnoj zemlji i dogodilo se u zemlji koja u nekim slučajevima dopušta mogućnost da se sudi i propituje odgovornost drugih država. Ali, ponavljam, Hrvatska doista nije sljednica NDH, pitanje je samo je li duhovna sljedbenica".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je priznala mirovinski staž ustašama i domobranima, dakle vojnicima te iste NDH?

"Hrvatska od 1993. je priznala svima koji su od '41.-'45. godine mogućnost ukoliko su dokazali dvostrukoga staža isplate mirovina. Mogli ste biti domobran, legionar, ustaša, mogli ste vjerojatno biti i čuvar u Jasenovcu...ako ste se prijavili, dobila biste do danas mirovinu".

Primaju li u Njemačkoj pripadnici SS postrojbi, odnosno njihovi nasljednici, mirovine?

"Ne, naravno. I toga se srame. Kod nas je problem, ne to što su neki za vrijeme 2. svjetskog rata nešto činili, nego je problem što se kod nas hvale s onim čega se u razvijenom svijetu srame".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko to može biti ozbiljna tužba, sad se netko sjetio 60 godina nakon rata nekakve odštete?  

"Tužba je koincidirala s ovim trenutkom. Naravno za našu vlast u uvijek neugodnom trenutku jer naše koketiranje s drugom stranom traje prečesto. Ovo je stara tužba i ona je ponovljena u svojem obrazloženju tužbama koje su već ranije bile za Vatikansku banku i odbijene su. Što se tiče pravne strane, nema problema. Ali, ta priča je otvorila drugi problem. Ako je Hrvatska izrasla na temeljima antifašizma, onda bismo se trebali tako ponašati da na neki način zahvalimo onima koji su ostvarili našu Hrvatsku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo