Početkom srpnja / Hrvatska do ljeta nabavlja helikoptere za hitnu medicinsku službu

Image
Foto: PIXSELL

Helikopter mora pružiti i mogućnost transporta inkubatora za siguran prijevoz novorođenčadi

11.12.2020.
9:34
PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo zdravstva planira 10. ožujka 2021. objaviti javno nadmetanje za uspostavu helikopterske hitne medicinske službe (HHMS) a planirani početak rada te službe bio bi 1.srpnja, piše u petak Večernji list.

HHMS će pritom imati četiri baze – u Splitu, Rijeci, Zagrebu i Osijeku – a cijeli taj posao, koji bi se s pružateljima helikopterskih usluga sklopio na tri godine, procijenjen je na 135 milijuna kuna, odnosno 18 milijuna eura bez PDV-a. HHMS bi na raspolaganju bio 24 sata sedam dana u tjednu, a procjena troškova izrađena je na bazi 4500 sati leta. Od odabranog ponuditelja očekuje se da osigura odgovarajuće helikoptere sukladno tehničkoj specifikaciji, prikladne za HHMS i letačku posadu odnosno pilote. Ministarstvo će pak osigurati medicinsko osoblje, liječnike, medicinske tehničare i medicinske sestre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
prekršajni sud /

Zbog obiteljskog nasilja osuđena majka Filipa Zavadlava: 'Sve će ovo gorjeti, pseto!'

Image
prekršajni sud /

Zbog obiteljskog nasilja osuđena majka Filipa Zavadlava: 'Sve će ovo gorjeti, pseto!'

Kako će izgledati baze? 


U dokumentaciji se navodi da se za HHMS, kao i u većini zemalja članica EU, za dnevne operacije preporučuje tročlana posada koja se sastoji od jednog pilota, medicinskog tehničara i liječnika hitne medicine. Za noćne operacije preporučuje se četveročlana posada koja se sastoji od dva pilota, medicinskog tehničara i liječnika hitne medicine. Predmet nabave bit će podijeljen na grupe pa će jedan ponuditelj moći ponuditi jednu grupu, odnosno bazu, ili sve grupe. Baza će u svakoj od četiri regije biti uspostavljena na aerodromu u državnom vlasništvu, sa smještajnim objektima za posadu i hangar za helikopter koji omogućava linijsko održavanje. Baze su dizajnirane tako da osiguraju brzi odgovor na hitne pozive pa stoga tijekom dana posada mora biti u zraku u roku od najviše pet minuta nakon oglašavanja alarma.

Tijekom noći posada mora biti u zraku u roku od koji ne smije prijeći 15 minuta nakon oglašavanja alarma. Ministarstvo će jednom mjesečno plaćati fiksnu naknadu za operacije HHMS-a, a varijabilne naknade će se također mjesečno obračunavati po radnoj minuti letenja helikoptera. Predviđeni su i penali koje bi operater plaćao u slučaju ako, primjerice, ne poštuje rokove za vrijeme polijetanja.Helikopteri će pak morati imati medicinske uređaje i opremu, koji ne smiju biti stariji od dvije godine. Helikopter mora pružiti i mogućnost transporta inkubatora za siguran prijevoz novorođenčadi, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo