Vesternizacija i XXL porcije / Hrvatska djeca među najdebljima u Europi: Iznenađujuće u kojoj ih je regiji najviše

Hrvatska je na 5. mjestu ljestvice pretile djece u Europi

11.12.2018.
13:20
VOYO logo

Trećina osmogodišnjaka u Hrvatskoj prekomjerne je tjelesne težine, što djecu u Hrvatskoj svrstava među najdebljom u Europi. Taj zabrinjavajući podatak predstavljen je u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Svemu je kriva loša prehrana i manjak tjelesne aktivnosti.

Brzu hranu, kolače i gazirane sokove konzumira veliki broj djece u Hrvatskoj. Na 5. smo mjestu ljestvice pretile djece u Europi. Dječaci su deblji od djevojčica. A taj problem ima čak svaki treći osmogodišnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveća pretilost među dječacima na Jadranu

Najveća pretilost među dječacima je na Jadranu - 42 posto. "Taj proces vesternizacije i XXL porcija je zahvatio Mediteran vrlo jako i ono što se u svijetu promovira, ta poznata glasovita mediteranska prehrana, na Mediteranu među dječacima ne funkcionira. Naprosto je ne konzumiraju", kazala je Sanja Musić Milanović, voditeljica Službe za promicanje zdravlja HZJZ-a. 

Diljem zemlje djeca slabo i doručkuju. Njih 20 posto ih jede kada ustane, dok povrće svakodnevno izbjegava njih 83 posto. Više od polovice djece ima svega 3 sata tjelesne aktivnosti u tjednu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojačati konzumaciju voća i povrća

Nutricionisti savjetuju uravnotežene obroke pet puta na dan.

"Treba pojačati konzumaciju voća i povrća, a mliječne napitke piti svakodnevno", kazala je Mirjana Matulić, nutricionistica u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Stres i životni stil, kako kod roditelja tako i u djece, česti su uzroci loše prehrane. Uz to, što je niži BDP u nekim krajevima, više je pretilih - smatraju stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijela obitelj nema dovoljno vremena za normalno funkcioniranje, za normalne razgovore, za odlazak u prirodu...", rekao je pedijatar Milivoj Jovančević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo