Hrvati u Americi oduševljeni / Hrvati u Americi oduševljeni izravnom linijom do Dubrovnika: Prvi let već je rasprodan!

Dok se za stalno ne vrate iz SAD-a u Hrvatsku, tri puta na tjedan imaju mogućnost izravnim letom doći u domovinu svojih predaka

7.6.2019.
19:30
VOYO logo

Prvi put nakon 28 godina danas kreće izravni let koji će spajati Sjedinjene Američke Države i Hrvatsku., odnosno dva grada: Philadelphiju i Dubrovnik.

U Philadelphiji se nalazi RTL-ova reporterka Maja Oštro Flis koja je istražila što točno znači izravna zračna veza koja će povezivati Ameriku i Hrvatsku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi izravni let nakon dugih 28 godina puno znači. Puno znači, kada su gospodarstvo i turizam u pitanju. Sve više Amerikanaca dolazi na našu obalu, osobito u Dubrovnik. U odnosu na prošlu godinu bilježe porast noćenja od 24 posto. To su gosti koji se odmaraju cijele godine, koji putuju duž cijele obale i koji su platežno moćniji od ostalih gostiju. Izravni letovi iz Philadelphije u Dubrovnik ići će tri puta tjedno do kraja rujna. Ako se to pokaže uspješnim, možda i do kraja listopada", kazala je Ošto Flis. 

Uostalom, planiraju se i dodatne linije da se ti termini od 3 puta tjedno pretvore u 4 puta tjedno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto Philadelphija?

"Pa zato što je Philadelphija veliko zrakoplovno čvorište u ovom dijelu Amerike i glavna utvrda American Airlinesa, avioprijevoznika koji je omogućio ove letove. Uz to, gledamo li ovaj dio Amerike, jako je dobro povezana i s New Yorkom i Washingtonom, nekakvih sat, sat i pol vožnje vlakom ili automobilom. Puno to znači za američke turiste, puno to znači za Hrvate koji planiraju put u Ameriku, ali možda najviše znači za hrvatske doseljenike koji žive u Americi", istaknula je Oštro Flis. 

"Ja se zovem Ane Strazinić Rodriguez, inače me zovu Ane Mljetska. Ovdje u Americi živim već 30 godina. I promoviram našu dubrovačku tradiciju i kulturu, ne samo dubrovačku i mljetsku - već i hrvatsku", kazala je Ane koja živi u SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doseljenici oduševljeni

Uz klapske pjesme, Ane, ali i stotine drugih iseljenika s Mljeta, iz Šibenika, Splita, Like, slavili su sinoć u srcu Philadelphije. I sami kažu, veže ih toliko različitih životnih priča, ali i ljubav prema Hrvatskoj. Za njih ona je vječna.

"Moj djed je Thomas Rukavina iz Perušića, a moja baka Lucy Bašić, oni su došli u Minnesotu. Ja sam iz Minnesote, ali moj tata Jozo Rukavina bio je najponosniji i najaktivniji Hrvat u cijeloj Minnesoti tako da sam odgajan kao pravi Hrvat", rekao je predsjednik Nacionalnog udruženja Hrvata u SAD-u Steve Rukavina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je san za nas iz Dubrovnika, za nas Hrvate je sloboda. Napokon imamo izravni let iz Amerike u Hrvatsku, tako da smo sretni, presretni", kazala je Ane.

Sretni su i zbog života u Americi

Presretni su ne samo zbog leta nego i zbog života u Americi. Zajednica hrvatskih doseljenika iznimno je povezana, prate što se događa u Hrvatskoj, često se druže na zabavama, ali i razmišljaju o povratku u rodni kraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ću se vratiti kad budem išao u penziju. Hvala Bogu, kad bi se situacija popravila da bismo mi u Hrvatskoj mogli na normalnom nivou živjeti kako treba, svi bismo se mi vratili", kazao je član klape Astoria Josip Lacmanović.

Dok se neki ne vrate, tri puta na tjedan imaju mogućnost - prvi put u povijesti - izravnim letom doći u domovinu svojih predaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi let, koji je rasprodan, kreće večeras u 18.30 sati po američkom istočnom ljetnom vremenu (EDT), a sutra oko 9.30 stiže u Dubrovnik. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo