ZABRANE ZA RANITIDIN /

Hrvati sa želučanim problemima ostali bez lijekova: 'Terapiju mogu nastaviti u dogovoru s liječnikom'

Image
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

U samo mjesec i pol s polica ljekarni nestali su svi lijekovi koji sadrže ranitidin

15.11.2019.
10:45
Nel Pavletić/Pixsell
VOYO logo

Iz prodaje se povlače lijekovi protiv žgaravice. Na policama u ljekarnama tako više nema Peptorana ni Gastrobela. I to samo mjesec i pol dana nakon što su povučena dva lijeka za iste zdravstvene probleme, ali drugog proizvođača.

Radi se o lijekovima s djelatnom tvari ranitidin za koje je Europskaagencija za lijekove otkrila da u njemu postoje onečišćenja koja mogu biti kancerogena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o onečišćenju koje nije vezano uz samo djelatnu tvar nego uz proces proizvodnje. Tako da za svaki taj lijek je bilo potrebno  provesti istragu kod svakog proizvođača čim je to napravljeno odmah je napravljeno i povlačenje", istaknula je IvanaŠipić, iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode.

Tako su u samo mjesec i pol s polica ljekarni nestali svi lijekovi s koji sadrže ovu tvar za liječenje želučanih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su lijekovi koji se dosta često traže zbog kratkotrajne žgaravice i kratkotrajno se primjenjuju. Pacijenti ih kupuju sami ili na recept i ostali su dosta iznenađeni jer ih nema", kazao je magistar farmacije Ante Orbanić.

Na europskoj razini provodi se ispitivanje o tome postoji li i koliki je rizik za pacijente. Iz Agencije pak poručuju u ljekarnama postoje i drugi lijekovi za liječenje istih zdravstvenih problema.

"Imamo dostupne odobrene druge lijekove iz iste terapijske skupine. Pacijenti imaju terapijskemogućnosti i u dogovoru s liječnikom ili ljekarnikom dogovoriti nastavak terapije", objašnjava Šipić.

Iako tvrde da je opasnost za građane mala, svi koje muči žgaravica - morat će pronaći drugo rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo