PA GDJE SU? / Hrvati u šoku: Bankomati im izbacuju 'prastare' novčanice eura umjesto hrvatskih! Iznenadit ćete se što je u pozadini svega

Image
Foto: Igor Soban/Pixsell

Na vlastite eurokovanice ima pravo svaka zemlja članica, pa je tako i Hrvatska u tom dijelu pridonijela optjecaju novca u eurozoni

7.1.2023.
10:37
Igor Soban/Pixsell
VOYO logo

Velik je broj Hrvata ostao razočaran kada su ih, na bankomatima diljem Lijepe naše, umjesto “friških” hrvatskih euronovčanica, dočekale dvadeset godina stare euronovčanice. 

No, kako prenosi Novi list, to je zbog toga što hrvatske euronovčanice ni ne postoje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Hrvatska je u Hrvatskoj kovnici novca iskovala hrvatske eurokovanice, s već poznatim nacionalnim obilježjima. Te su eurokovanice građani mogli kupiti i u početnim paketima, što su mnogi i činili.

Image
IMA LI NADE ZA NAS? /

Znate li što se dogodilo sa zadnje dvije zemlje koje su prije Hrvatske uvele euro? Sve je krenulo dobro poznatim scenarijem, ali je uslijedio veliki obrat

Image
IMA LI NADE ZA NAS? /

Znate li što se dogodilo sa zadnje dvije zemlje koje su prije Hrvatske uvele euro? Sve je krenulo dobro poznatim scenarijem, ali je uslijedio veliki obrat

Na vlastite eurokovanice ima pravo svaka zemlja članica, pa je tako i Hrvatska u tom dijelu pridonijela optjecaju novca u eurozoni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani ove hrvatske eure, pritom se misli na kovanice, nisu smjeli trošiti do ulaska zemlje u eurozonu kada su te kovanice postale platežno sredstvo na području cijele eurozone.

Ista valuta, isti novac

Ranije iskovane kovanice eura, koje su već odavno platežno sredstvo u eurozoni, “ravnopravne” su nacionalnim kovanicama. Dakle, ista valuta, isti novac. Te su novčanice bile u optjecaju i prije nego je Hrvatska ušla u eurozonu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te su novčanice “jednako” naše, mi smo ih zapravo “uvezli” i koristimo kao svoj novac, pri čemu se ne tiskaju kod nas, niti su one ikako nacionalno obilježene.

Iz HNB-a su za Novi list potvrdili da su “u optjecaju na nivou čitavog europodručja koje obuhvaća 24 zemlje (20 zemalja članica Europske unije plus Andora, Monako, San Marino i Vatikan) iste novčanice eura i to dvije jednakovrijedne serije. Dakle “hrvatskih” ili primjerice “njemačkih” euronovčanica nema, odnosno iste se euronovčanice upotrebljavaju na cijelom europodručju, potvrdio je HNB.”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska posudila 346 milijuna komada euronovčanica

Za potrebe predopskrbe tijekom 2022. i opskrbe u 2023. Hrvatska narodna banka posudila je 346 milijuna komada euronovčanica serije Europa od jedne središnje banke, članice europodručja.

Prve su euronovčanice, baš kao i eurokovanice, u eurozoni puštene u optjecaj 1. siječnja 2002. godine, tumači HNB. Za razliku, navodi HNB dalje, od euronovčanica, eurokovanice imaju zajedničku stranu i nacionalnu stranu koja motivima upućuje na zemlju izdavanja pa tako postoje i eurokovanice s hrvatskom nacionalnom stranom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eurokovanice s hrvatskom nacionalnom stranom, iskovane su u Hrvatskoj kovnici novca, a sastoje se od osam različitih apoena: 1 cent, 2 centa, 5, 10, 20 i 50 centa te 1 euro i 2 eura.

Njih je do sada otkovano oko 405 milijuna komada i nalaze se i u svim početnim paketima eurokovanica za potrošače i poslovne subjekte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključno, od 1. siječnja 2023. može u Republici Hrvatskoj jednako valjano plaćati i sa svim eurokovanicama koje su izdale druge zemlje članice europodručja, isto kao što se i s eurokovanicama s hrvatskom nacionalnom stranom može plaćati u svim drugim članicama europodručja.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo