HRVATI PRONAŠLI NOVU MEKU ZA SKIJANJE: / 'Pola Zagreba je ovdje, svi pravi skijaši su našli način kako doći'

Image

'Hrvata ima dosta, 'pola Zagreba' skija ovdje. Ostala polovica je na Jahorini. Svi pravi skijaši su našli način kako doći ovamo i odskijati nekoliko dana'

4.3.2021.
21:57
VOYO logo

Hrvate pandemija ne može zaustaviti, sve više naših sunarodnjaka odlazi na skijanje, a nova meka je Švicarska, piše jutros Slobodna Dalmacija, dodajući da se u tu alpsku zemlju čarobnih skijališta ide i u individualnom i u aranžmanu agencija nakon što je u Bosni i Hercegovini broj zaraženih počeo rasti, a Austrija i Italija se drže strogih kontrola na svojim granicama.

PCR test na koronavirus za naše državljane Švicarska ne traži, kao ni zemlje kroz koje se prolazi (Slovenija i Italija). Ipak, PCR test treba imati nakon povratka u Hrvatsku ako ne želiteotići u samoizolaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otkad smo se oglasili na društvenim mrežama, interes je jako dobar. Prvi nam gosti u Švicarsku idu skijati ovaj petak, i to nekoliko njih, dok je puno veći broj mjesta već rezerviran za 20. ožujka. Nismo organizirali prijevoz autobusima zbog ove situacije s pandemijom, ide se vlastitim autima ili mi možemo organizirati kombije", rekli su za Slobodnu Dalmaciju u jednoj zagrebačkoj turističkoj agenciji.

'Pola Zagreba skija ovdje'

Proljetno skijanje i bordanje organizira se u Les 4 Valles (Četiri doline), zimskom centru sa 412 kilometara staza i nadmorskom visinom od 3300 metara. Odsjeda se u nekom od četiri gradića (Varbier, Nendaz, Thyon, Veysonnaz), u apartmanima. Cijena jednog od 35 kvadrata, s četiri kreveta, dođe 3750 kuna po osobi, u što je uključen ski-pass (jedino se to za cijelu dolinu doplaćuje 400 kuna). Nisu uključeni prijevoz i hrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvata ima dosta, 'pola Zagreba' skija ovdje. Ostala polovica je na Jahorini. Svi pravi skijaši su našli način kako doći ovamo i odskijati nekoliko dana", rekao je Vlado Šestan, turistički djelatnik i ski-nomad, autor skijaških vodiča i recenzija, koji od početka tjedna skija u mondenom St. Moritzu.

Ističe da je Švicarska jedina zemlja na Zapadu koja bez ograničenja prihvaća skijaše i jedini je kriterij da je postotak zaraženih na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj manji nego u Švicarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki hoteli rade

Šestan navodi da na skijalištu nema gužve, a u hotelima je popunjenost oko 65 posto. "Uvjeti su najbolji mogući, tako da je skijanje fantastično i vrijedi svakog franka", dodao je. Kaže da su cijene 30 do 50 posto veće nego na Jahorini.

Neki hoteli su zatvarali svoja vrata, a neki su otvoreni čitavu sezonu. Glasoviti hotel "Palace", navodi Šestan, na je testiranja potrošio više od 200.000 franaka tijekom ove sezone. Svi svoje radnike testiraju na tjednoj bazi. Tjedan dana skijanja košta od 1500 do 2000 eura za dvije osobe u hotelu. Kupite li dnevnu ski-kartu na recepciji, dođe vas 45 franaka i uključuje vlakove, autobuse i žičare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja pratnja i ja odsjeli smo u središtu grada, u odličnom hotelu "Monopol". Smještaj je na bazi polupansiona, jer restorani rade samo za goste hotela. Svi nose maske dok se ne sjedne za stol i to se maksimalno poštuje. Ako netko slučajno nema maske, dobije na recepciji. Po gradu na otvorenom obvezno se nose maske i svi to poštuju, dok barovi ne rade", rekao je Šestan za Slobodnu Dalmaciju.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo