EVAKUIRANI U ZADNJI TREN / Hrvati iz Afganistana vratili se kući: 'Vidjeli smo svjetleće metke na aerodromu i čuli rafale po gradu. Dvoje naših je došlo u kontakt s talibanima...'

Image
Foto: Profimedia

Jedan je Hrvat po povratku iz Afganistana odlučio ispričati kako su izgledali posljednji dani i sam ulazak talibana u Kabul

18.8.2021.
20:34
Profimedia
VOYO logo

Iz Kabula je uspješno evakuirano svih 26 Hrvata koji su se poslom nalazili u Afganistanu. Jedan od njih je anonimno za Dnevnik.hr ispričao kako je izgledao ulazak talibana u grad i njihov odlazak kući.

"'Ajmo reć' da smo bili svjesni situacije, te ofenzive kod njih što se dešava unazad nekoliko mjeseci. Dobivali smo vijesti da zauzimaju pokrajinu po pokrajinu, ponašali smo se kao da se ništa ne dešava i mi smo smatrali, takve su bile vijesti, da se dugo, dugo neće desiti u centru Kabula. Zadnja dva tjedna su se jako približili, ali i dalje su bile vijesti i procjene da Kabul neće pasti", opisuje on zbivanja tjednima prije ulaska talibana u Kabul i osnivanja Islamskog kalifata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija se naglo promijenila

No, situacija se stubokom promijenila. "Nakon petka shvatili smo da se i drugi povlače, jedni po jedni, kamp se izvlačio i čak neprimjetno neki. Pouzdano znam da se australska ambasada, kao da su predvidjeli, povukli su se još prije tri mjeseca. Vjerojatno nisu imali interesa, shvatili su što će biti. Onda smo mi počeli u petak raditi na evakuaciji, uzimanju najosnovnijih stvari, kako službenih tako privatnih, uništenju onoga što se nije moglo ponijeti, a prebitno je da bi ostalo", rekao je i dodao da se evakuacija odugovlačila, jer ih je bilo previše, a vozila koja su trebala doći po njih su "zapela u prometu".

Dodao je da su zadnjih nekoliko dana spavali po pet ili šest sati i jeli na što bi naišli. Do zadnjeg trenutka nisu očekivali da bi Kabul mogao pasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KONAČNO NA SIGURNOM /

Ministarstvo potvrdilo: Svih 26 Hrvata uspješno je evakuirano iz Afganistana

Image
KONAČNO NA SIGURNOM /

Ministarstvo potvrdilo: Svih 26 Hrvata uspješno je evakuirano iz Afganistana

"Nismo očekivali jer smo dobivali drugačije informacije, stvarno se desilo preko noći. Doslovno preko noći. Dan prije ništa se ne dešava, mi ostajemo, radimo. Sljedeći dan su oni tu, mi moramo ići", istaknuo je i dodao da se nešto počelo događati tek kad su bili na aerodromu. "Kad smo bili na vojnom aerodromu vidjeli su se svjetleći meci. Čulo se po gradu rafala…"

'Nisu mi dragi i nije da im vjerujem'

Otkrio je i što misli o talibanima. "Možemo mi sad pričat' o talibanima kako su oni drugačiji, imat će drugačiji odnos u politici. Ovo su drugi talibani, drugačije će voditi vlast, bit će malo mirniji. Vidimo, nije dolazilo do ubojstava. Ali mislim da njihov odnos prema ženama, oni to smatraju svojom osobnom stvari i da se tu nitko ne može petljat'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sad da mogu reć', da sam ja tamo i da mogu reć' da neće meni ništa učinit' ako me uhvate, to ne mogu reć', ali kao organizacija mi nisu dragi i nije da im vjerujem. Čuo sam priču da je dvoje naših državljana došlo u direktan kontakt s njima i nisu ništa učinili, pustili su ih da odu prema vojnom aerodromu, gdje su bili. Koliko znam, sigurni su, danas su u Hrvatskoj. Nisu im ništa učinili, to ne mogu reć, nisam bio prisutan, ali ta je bila informacija da su u tom pokušaju da dođu na sigurno se susreli s njima, razgovarali s njima i čak jedna ženska i pustili su ih", rekao je Hrvat koji se nedavno vratio iz Afganistana, dodavši da bi sigurno ponovno išao tamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo