'TO JE SRAMOTNO' /

Hrebak nakon priloga koji je objavio RTL: 'Plinara je poskupljenje plina prebacila na ustanove izvan Zagreba, tužit ćemo je'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Ako se pokaže da je istina da se namjerno diskriminiralo ustanove izvan Zagreba kao i državne ustanove i tvrtke u Zagrebu u korist ustanova Grada Zagreba – onda je to ne samo skandalozno, nego sramotno', piše Hrebak

3.2.2022.
16:16
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik HSLS-a i saborski zastupnik Dario Hrebak na Facebooku je optužio tvrtku Gradska plinara Zagreb - Opskrba da je poskupljenje plina prebacila na ustanove izvan Zagreba, dok je od viših računa zaštitila ustanove koje su u vlasništvu Grada Zagreba.

Hrebak se referirao na prilog RTL-a u kojem se navodi da u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh poskupljenje plina nisu ni osjetili zbog fiksne cijene koja je definirana ugovorom. S druge strane, bolnice koje nisu potpisale ugovor, kao primjerice najveća u zemlji KBC Zagreb, moraju podmiriti račun za prosinac 375 posto veći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko su ove informacije istinite, onda je to skandal koji će imati ozbiljne posljedice", piše Hrebak.

"Naime, prema dostupnim dokumentima i informacijama, ispada da je Gradska plinara Zagreb opskrba (GPZO) u vlasništvu Grada Zagreba odlučila javnim ustanovama u vlasništvu Grada Zagreba (knjižnice, bolnice, muzeji, itd) ostaviti staru cijenu plina, a cjelokupno poskupljenje prebaciti na bolnice, knjižnice, vrtiće, muzeje... drugih gradova, koji nisu u Zagrebu ili su u vlasništvu države (pogledajte video prilog).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DIVLJANJE CIJENA /

Istražili smo kako Vlada može obuzdati cijene plina i kako su ustanove kojima je osnivač Zagreb pošteđene poskupljenja

Image
DIVLJANJE CIJENA /

Istražili smo kako Vlada može obuzdati cijene plina i kako su ustanove kojima je osnivač Zagreb pošteđene poskupljenja

I dok su te ustanove u drugim gradovima i općinama, a koje plinom opskrbljuje GPZO, već u studenome 2021. godine dobivali anekse ugovora s tri puta većom cijenom plina, ustanove u Gradu Zagrebu koje imaju istog opskrbljivača očito su sudeći po ovom prilogu RTL-a, ostale na istim cijenama, bez aneksa, jer ispada da je menadžment znao da nisu kupljene dovoljne količine plina po tada 'normalnim' cijenama.

Grad Bjelovar je imao ugovore s drugim opskrbljivačima, izuzev dvije ustanove – bjelovarske Gradske knjižnice i Gradskog muzeja koje su dobile anekse s promijenjenim formulama izračuna cijene plina i to bez objašnjenja – što je rezultiralo povećanjem cijene za više od 300%", piše Hrebak i navodi da su nakon konzultacija s pravnicima odlučili raskinuti ugovore s tvrtkom Gradska plinara Zagreb - Opskrba te da će ih tužiti.

"Ako se pokaže da je istina da se namjerno diskriminiralo ustanove izvan Zagreba kao i državne ustanove i tvrtke u Zagrebu u korist ustanova Grada Zagreba kako bi se popravila šteta loših odluka ili je donesena sporna politička odluka o tome – onda je to ne samo skandalozno, nego sramotno", piše Hrebak i savjetuje bjelovarskim poduzetnicima da tuže GPZO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo