komentar nadležnog ministra / Horvat: 'Država je ispucala načine za isplaćivanje radnika Uljanika, to je sad pitanje uprave'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Pitanje plaća za rujan, koje još uvijek nisu osugirane, treba usmjeriti na upravu Uljanika umjesto na Vladu, smatra Horvat

19.9.2018.
16:46
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u srijedu kako su prvi komentari Europske komisije (EK) na program restrukturiranja Uljanika stigli i da se u njima dvoji o financijskoj sposobnosti strateškog partnera i upozorava na prevelik udio države.

"Jedina banka koja je trenutno aktivirala državno jamstvo je OTP banka, ili Splitska banka, u iznosu od 48 milijuna eura, prema mojim informacijama to je plaćeno. HPB se trenutno nije odlučila na takav korak, što će nas dočekati glede narudžbi koje su u ovom trenutku otkazane, a teške su negdje oko 70-ak milijuna eura, vidjet ćemo sljedeći tjedan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI:

Pokušavam uvjeriti sve one koje su naručili brodove u Uljaniku i 3. maju, a pri kraju su, da ih i završe. Uspije li nam to, pritisak na proračun će biti manji, dakle, bit će na razini možda milijarde kuna. Ako se uspješno dogovorimo sa svim naručiteljima koji su brodove krenuli graditi, a postoji perspektiva da im osiguramo financiranje, i te brodove završimo, prepolovit ćemo taj pritisak na proračun", izjavio je ministar Horvat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje plaća za rujan, koje još uvijek nisu osugirane, treba usmjeriti na upravu Uljanika umjesto na Vladu, smatra Horvat. 

"Volio bih da se upravu pita o plaćama, ona je ta koja mora osigurati plaće za radnike, ja ponavljam da smo legitimne modalitete koji su nam bili na raspolaganju ispucali, i trenutno legitimnog načina nema, opseg iz državnog proračuna za isplatu plaća je nemoguć, ne da ga Europska komisija, a kakvim ćemo modalitetom dalje ići i doći u priliku da isplatimo ako ne nikakve druge plaće, onda bar tri minimalca, to ćemo znati sljedećeg tjedna", kazao je Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo