Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Nikola Eterović bio je gost RTL-a Danas.
Na pitanje, jesu li ispred ugostitelja u kontaktu s nacionalnim Stožerom vezano uz ovo pitanje, Eterović je rekao da jesu.
"Naša je želja da barem ovo blagdansko vrijeme, koliko je to moguće, provedemo što bliže onom starom normalnom. Poznata je prethodna odluka nacionalnog Stožera da je maksimalno radno vrijeme do 24 sata. Naša bi bila želja da se za 24. prosinca i 31. prosinca donese nova odluka, kojom bi se dozvolio rad do 2 ujutro i to kako ne bi došlo do scenarija da si u 12 sati čestitamo, pozdravimo i nastavimo druženje u masovnim kućnim okupljanjima, koja su se prethodno pokazala kao velika žarišta za zaraze", rekao je Eterović.
Nastavio je da su, suprotno tome, ugostiteljski objekti i organizirani dočeci Nove godine van ugostiteljskih objekata epidemiološki potpuno sigurni za goste.
Pitali smo, imaju li ugostitelji kakvu povratnu informaciju od
Stožera?
"U kontaktu smo sa Stožerom i postoji volja s njihove strane, ali
se važe zbog omikron varijante virusa. U konačnici sam siguran da
će to Stožer ipak donijeti ispravu odluku za sve", odgovorio je.
No ima li uopće interesa za organizirane dočeke u
ugostiteljskim objektima te što se najviše traži?
"S obzirom na to da smo mi ipak socijalna bića i željni smo
socijalne interakcije, i kad znamo da je iza nas period od dvije
godine u kojem nismo mogli upražnjavati ovakva događanja, iznimno
je veliki interes za organizirane dočeke. Pogotovo za dočeke na
otvorenom, koji su epidemiološki sami po sebi sigurni. Ali, isto
tako, i u zatvorenom koji su isto tako sigurni sukladno
propisima, ako bi ih se svi pridržavali", rekao je Eterović.
Pitali smo, hoće li za dočeke na zatvorenom trebati COVID
potvrde?
Odgovorio je: "Stožer je propisao, a Nastavni zavod za javno
zdravstvo dosta to razradio, gdje se točno primjenjuju COVID
potvrde i za koji broj gostiju. Već je poznato gdje će one
trebati i prema tome ćemo se svi vladati".
Dodao je i da COVID potvrde otežavaju posao, koji je ionako bio težak posljednje dvije godine, da će za provjeru potvrda biti potreban veći broj ljudi, a ugostitelji ionako nemaju dovoljan broj radnika.
"Ali, nekako ćemo se snaći", zaključio je.