NEVRIJEME IZAZVALO GOLEME PROBLEME / Zašto kiša ne prestaje padati? Klimatolozi dali odgovor na pitanje koje zanima sve u Hrvatskoj

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

'Hrvatska je zbog svog položaja jako ranjiva na poplave. Gotovo 15 posto kopnenog teritorija ranjivo je na poplave', rekla je ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora

18.5.2023.
11:15
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Velike količine oborina dovele su do strašnih poplava diljem zemlje, a mnogi dijelovi i dalje se bore s vodenim valovima koji plave gradove i ceste.

Ivan Güttler, klimatolog, zamjenik glavne ravnateljice DHMZ-a, rekao je u Otvorenom da smo zadnjih dana imali specifično strujanje iz jugozapadnog sektora koji je donio vlažan zrak i velike oborine, ne samo u Hrvatskoj nego i u Sloveniji, BiH i Italiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako imamo velika materijalna stradanja, na sreću nema ljudskih žrtava, što nažalost nije slučaj u Italiji", istaknuo je.

Image
STRADALO SVE /

Novi udarac na džepove osiromašenih Hrvata: Zbog poplava poskupljuje omiljena proljetna poslastica, ali ne samo ona?

Image
STRADALO SVE /

Novi udarac na džepove osiromašenih Hrvata: Zbog poplava poskupljuje omiljena proljetna poslastica, ali ne samo ona?

'Ovo je očekivano na neki način...'

Na pitanje je li ovakvo vrijeme očekivano, Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, rekla je kako je ovo ekstremni događaj, a da su ekstremni događaji u svojoj srži neočekivani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, ovo je očekivano na neki način, i u skladu sa svima što znanstvenici već gotovo desetljećima najavljuju, a to je da je ekstremno vrijeme prva pojavnost klimatskih promjena", istaknula je.

"Kada govorimo o toplinskim ekstremima, tu je potpis klimatskih promjena vrlo jasan. Svijet se u zadnjih 100 godina zagrijao 1,2 stupnja, dijelovi RH se zagrijavaju otprilike 0,5 stupnjeva svakih deset godina. Kada govorimo o sezonama imamo smanjenje sezonskih količina oborina tijekom ljeta, što potencira sušu i rizik od požara, ali zbog dodatne količine oborina možemo imati period kada na nekim lokacijama možemo očekivati 500 litara i više", rekao je Güttler.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo 15 posto kopnenog teritorija ranjivo na poplave

Elizabeta Kos, ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja osvrnula se na infrastrukturu.

"Ono što je izgrađeno to je u dobrom stanju, ali problem je onaj dio koji nije izgrađen, a to je dio uz Unu u Hrvatskoj Kostajnici i dio u Karlovcu. To su prioriteti vodnog gospodarstva, što se tiče izgradnje sustava obrane od poplava na tom području", rekla je te dodala da su dodatno stradali i nasipi u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je zbog svog položaja jako ranjiva na poplave. Gotovo 15 posto kopnenog teritorija ranjivo je na poplave. Hrvatske vode godišnje ulažu 100 milijuna eura u održavanje, oko 5 milijuna na sustav obrane od poplave, a preko 40 milijuna eura na gradnju vodnih građevina novih sustava obrane od poplave", rekla je Kos.

Skuplja hrana?

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede rekla je kako misli da ova elementarna nepogoda neće imati značajan učinak na proljetnu sjetvu, ali da treba pričekati procjene kada se voda povuče. Rekla je i kako je teško prognozirati hoće li doći do porasta cijena hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo nastojati sa svim mjerama održati cijeli lanac u ravnoteži", istaknula je.

Güttler se osvrnuo i na projekcije do 2040.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno nas čeka nastavak zagrijavanja, za koju godinu ćemo probiti zagrijavanje od 1,5 stupnjeva. Dolazimo u fazu kad se borimo za svaku desetinku stupnja, jer svaka desetinka stupnja zagrijavanja diže vodenu paru za sedam posto u atmosferu. Ako se svijet zagrije do 2100. godine za tri-četiri stupnja, to su ogromni iznosi", rekao je.

Sve informacije oko poplava u Hrvatskoj možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo