STRADALO SVE / Novi udarac na džepove osiromašenih Hrvata: Zbog poplava poskupljuje omiljena proljetna poslastica, ali ne samo ona?

Gašpar je također naglasio da će poplave imati negativan utjecaj na tržište

17.5.2023.
20:45
VOYO logo

Na vrgoračkom području došlo je do izrazito velike količine padalina koje su uzrokovale poplave i nanijele štetu poljoprivrednim površinama. Polja jagoda su pretvorena u jezera, a voda je prodrla i u mnoge plastenike. Rijeka Matica se izlila iz korita zbog obilnih kiša, a to je rezultiralo visokom razinom vode na području.

Šteta je velika, no točan iznos štete bit će moguće utvrditi tek kada se voda povuče. Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban najavio je formiranje povjerenstva koje će procijeniti štetu, a zatim će se podaci proslijediti županiji. Planira se proglašenje prirodne nepogode, a županija će reagirati putem nadležnog ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠTO TO FINO PAPAMO? /

Od jagoda s pesticidima do skuše s crvima: 'Skoro tri posto analizirane hrane je neispravno'

Image
ŠTO TO FINO PAPAMO? /

Od jagoda s pesticidima do skuše s crvima: 'Skoro tri posto analizirane hrane je neispravno'

Na terenu, RTL-ov reporter Rade Županović javio se iz vrgoračkog kraja te izvijestio da berba jagoda neće biti moguća sljedećih 15 dana dok se voda ne povuče. Područje na istočnoj strani Vrgorca trenutno je poplavljeno, a dubina vode prelazi dva metra. Vinova loza najviše je pogođena, što je izazvalo zabrinutost među lokalnim vinarima.

Poplave će imati negativan utjecaj na tržište

Dario Gašpar, poznati vinar tog kraja, izrazio je zabrinutost zbog velike štete koju su poplave prouzročile. Istaknuo je da su vinogradi pod vodom, a situacija je loša za poljoprivrednike. Gašpar je također uputio kritike prema vlastima, smatrajući da je područje Vrgorca zanemareno i da su potrebna dugoročna rješenja za odvodnju vode s tog područja. Podsjetio je na ranije obećanje izgradnje drenažnog tunela, koje do danas nije ostvareno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gašpar je također naglasio da će poplave imati negativan utjecaj na tržište, što bi moglo rezultirati poskupljenjem nekih poljoprivrednih proizvoda. Ipak, istaknuo je da razlog tome nije krivnja lokalnih poljoprivrednika već nedovoljna briga i angažman vlasti u rješavanju problema odvodnje vode.

Situacija u vrgoračkom kraju zahtijeva hitne mjere i potrebnu podršku kako bi se sanirala šteta i spriječile slične situacije u budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo