Povjerenstvo za sukob interesa / Hoće li vladajući svrgnuti Daliju Orešković? Saborski klubovi već pola godine bez odluke

Čini se da je problem upravo u tome što Daliju Orešković u lovu na drugi mandat podržava dio vladajuće većine predvođen HNS-om, HDZ-ovoj strani pak i nije previše draga

7.2.2018.
18:37
VOYO logo

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, na čelu s Dalijom Orešković, radi svoj posao još dva dana. Proces odabira novih članova, činilo se, pokrenut je na vrijeme - još ljetos. No, i mjesecima nakon obavljenih razgovora s kandidatima, nema odluke o novim članovima. U sve su se, čini se, upetljali, naravno, i politički interesi.

S 207. sjednicom u ovom mandatu Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa za stol je sjelo posljednji put. "Još jednom zahvaljujem što ste došli na sjednicu, našu posljednju i tko god bio, pratite Povjerenstvo i dalje", uvodno je kazala Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak im istječe mandat, a oni koji odlučuju tko će u budućnosti vagati tko je u sukobu interesa još nisu odlučili koji su od prijavljenih kandidata najbolji. "Čekamo još usuglašavanje klubova za kandidate i naš plan je riješiti to sutra na sjednici odbora", kazao je Ante Sanader (HDZ), predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove

Oporba tvrdi da konkretnih razgovora s vladajućima o imenima kandidata još nije bilo. Napominju i da je proteklih godina sabor jednoglasno podržavao izvješća Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki drugačiji izbor osim da se nastavi u sastavu kao do sad ili barem dijela kao do sad i predsjednice bio dokaz da je Hrvatski sabor to prihvaćao s figom u džepu i pokazao bi svoje licemjerje", ističe Arsen Bauk (SDP), član Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove

No, čini se, da je problem upravo u tome što Daliju Orešković u lovu na drugi mandat podržava dio vladajuće većine predvođen HNS-om, HDZ-ovoj strani pak i nije previše draga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O imenima ne bih iako smo jasno kazali očitovali smo se na rad Povjerenstva kao dobar i nikog ne bih izdvajao jer Povjerenstvo je tim ljudi", kazao je Milorad Batinić (HNS), saborski zastupnik.

"Raspravlja se i razmišlja i o gđi Daliji Orešković, a po prijedlogu HNS-a je ona jedan od kandidata", rekao je Branko Bačić (HDZ), saborski zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak za izbor novog Povjerenstva pokrenut je prije pola godine.

"Ovo odgađanje šalje jednu drugu poruku da vladajuće strukture nisu zadovoljne s postojanjem ni sa sastavom Povjerenstva tako je izgledno da će gđa. Orešković biti smijenjena", smatra Branimir Bunjac (Živi zid), saborski zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi strahuju da bi mogao postojati period bez Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

"Smatram da se ne bi smjela dogoditi situacija u kojoj nema tijela koje ne samo da nadzire pridržavaju li se dužnosnici obaveze nego im i pomaže, daje im smjernice i upute kako pravilno postupiti, a da očuvaju ona načela djelovanaja koja zakon propisuje", istaknula je Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se sutra sastane saborski odbor za izbor i imenovanja i ako se dogovore oko imena u petak bi se moglo znati tko će idućih pet godina odlučivati o sukobu interesa.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo