POLITIČKI POTRES / Hoće li razdor u HDZ-u zbog Istanbulske konvencije dovesti do prijevremenih izbora?

Nakon razdora u HDZ-u ratifikacija je unijela podjele i u SDP-u. Ne posloži li se oporba, premijer će sigurno likovati

20.3.2018.
18:39
VOYO logo

Dokument koji, čini se, dijeli i lijeve i desne. Šef SDP-a najavio je da neće glasovati za Istanbulsku konvenciju ako u njoj bude ikakvih ograda. Njegova stranačka kolegica Sabina Glasovac poručila je da ratifikacija ima njezin glas. 

"Što se tiče prijedloga vlade, nismo ga vidjeli ni vi ni ja i dosta teško mi je unaprijed reći da li će se raditi o dokumentu koji će moći dobiti moju potporu, ja moram pričekati da vidim što tamo piše", kazao je saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bernardićeva najava - premijera, čini se, zabavlja. "Ja bih čak volio da oporba koja toliko govori o ovoj konvenciji pokreće interpelaciju bude toliko bezobrazna i bahata da se usudi ne glasati o konvenciji, to bi onda utvrdilo da je cijeli pokušaj bio politikanstvo", kazao je Andrej Plenković.

No, podjela ima i u njegovu dvorištu. Već danima s kolegama priprema interpretativnu izjavu, a za dva dana istječe rok koji je premijer najavio za stavljanje konvencije na Vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da hoće danas imam još neke sastanke koji će po meni izcizelirati do kraja tekst, a čekamo i mišljenje određenih resora", kazao je Plenković. Najžešći protivnici za subotu pripremaju prosvjed. Udruga U ime obitelji porukama u kojima traže zaustavljenje ratifikacije zasula je i HDZ-ove zastupnike.

"Ja mislim da su svi dobili ne jedan, nego na desetke i stotine mailova", kazao je saborski zastupnik HDZ-a Željko Reiner. A prema pisanju nekih medija, Plenković baš zbog podjela u stranci i sve jače desne struje, razmišlja o raspisivanju izvanrednih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A piše se po medijima, kako bi vi to sve, da je sve točno, kako bi bilo", kazao je Plenković. Oporba izvanredne izbore podržava. "Parlamentarni izbori bi Hrvatskoj bili potrebni jer je Vlada Andreja Plenkovića nesposobna nije provela ni jednu reformu, nije riješila ni jedan problem i to nije dobro", kazao je saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras.

Vrh HDZ-a izbore smatra spinom. "Ne razmišlja se o nikakvim izvanrednim izborima nama je cilj stabilna Hrvatska, stabilna vlada, provođenje reforma", kazao je saborski zastupnik HDZ-a Branko Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, različiti stavovi HDZ-ovaca o Istanbulskoj konvenciji su realnost, koju i danas na sastanku Predsjedništva premijer pokušava primiriti. 

Kako javlja naša reporterka Damira Gragoret, na  sjednici predsjedništva HDZ-a se od 30 članova koji imaju pravo glasa čak trećina se protivi Istanbulskoj konvenciji. Više pogledajte u videu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo