ugositelji i poduzetnici /

Hoće li Hrvati opet u Trst? 'Zbog neradne nedjelje bez posla bi moglo ostati 13.500 zaposlenih u trgovini'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U trgovačkim centrima restorani, kafići i kino-dvorane će nedjeljom također biti zatvoreni, poručuju iz udruga

3.5.2020.
10:10
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Povodom prve neradne nedjelje za trgovce u procesu otvaranja gospodarstva nakon korona krize, oglasile su se Hrvatska udruga poljoprivrednika (HOP) koja predstavlja 4.800 OPG-ova, Nacionalna udruga ugostitelja (NUU) koja predstavlja 1.000 ugostitelja i Udruga Glas poduzetnika (UGP) koja predstavlja preko 10.000 mikro, malih i srednjih poduzetnika.

Opskrbni lanac trgovina maloprodaje i ugostiteljskih objekata u cijeloj Hrvatskoj jako ovisi o proizvodima hrvatskih poljoprivrednika i OPG-ova. Mali poljoprivredni proizvođači su tijekom krize doživjeli velik udar, budući da su restorani kao njihovi veliki kupci bili mahom zatvoreni, kao i tržnice. Neradna nedjelja za njih predstavlja dodatni udarac na prihode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Smatramo da nedjelja kao radni dan mora biti regulirana, ali nikako zabranjena. Štetu će imati mnogi OPG-ovi a prema našim procjenama takvih je preko 1.000 koji prodaju svoje proizvode kako na gradskim tržnicama gdje je nedjelja jedan od tri radna dana u tjednu kada tržnice imaju najveću posjećenost. Također nije reguliran niti rad prodaje poljoprivrednih proizvoda na kućnom pragu. Posljedice ćemo sigurno osjetiti i na prodaji poljoprivrednih proizvoda u trgovinama i u voćarnama gdje se prodaju poljoprivredni proizvodi. Također ovim putem dajemo jasnu podršku ugostiteljima u ostvarivanju njihovih prava za normalnim radom jer mnogi OPG-ovci surađuju s restoranima i osjećaju gubitke zbog nemogućnosti rada istih,“ izjavio je Tihomir Jaić, predsjednik HOP-a. 

Ugostiteljski objekti i restorani još nisu otvoreni, a početak njihovog rada planiran je za 11.5. za objekte s terasom, ali uz vrlo restriktivne mjere koje uključuju minimalni razmak između stolova od dva metra i pregrade od pleksiglasa. Uz takve uvjete, vjerojatno se mnogi restorani neće niti otvoriti, a oni koji će otvoriti, raditi će puno manji obim posla, navode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Iako je nominalno za ugostitelje bolje da jedini ostanemo dostupni kupcima u nedjelju, smatramo da takovom odlukom zadiremo u temeljne ekonomske i ljudske slobode te dodajemo novi sloj kompleksnosti našem društvu. Pad BDP-a koji će to donijeti povrh ovog užasa s korona krizom svi ćemo osjetiti. Osim dućana u Trstu i Sloveniji. Blaženi mi, uvijek se vraćamo u neka stara vremena,“ izjavio je Vedran Jakominić, potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

U dva mjeseca krize poduzetnici koji se bave trgovinom neprehrambenim proizvodima nisu imali priliku raditi i privređivati, ističu u udrugama. S uvođenjem neradne nedjelje izgubiti će još trideset radnih dana ove godine, ako ovakve mjere potraju. Dok Austrija, u kojoj je inače nedjelja neradan dan, mijenja propise kako bi omogućila rad nedjeljom, u Hrvatskoj na žalost idemo u potpuno suprotnom smjeru.

Prema nekim procjenama, samo u maloprodaji koja sada zapošljava 90.000 ljudi moglo bi zbog neradne nedjelje i manjeg fonda potrebnih radnih sati bez posla ostati između 10 i 15% zaposlenih, a broj izgubljenih mjesta u ugostiteljstvu, poljoprivredi i drugim vezanim industrijama mogao bi biti puno veći.

„U ovom trenutku kada je svaka kuna prihoda bitna za svakog poduzetnika, a svaki fiskalizirani račun koji donosi prohode od PDV-a u državnu blagajnu je dragocjen, jednostavno ne vidimo smisla u ograničavanju rada trgovine nedjeljom,“ rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

„Neće se samo prihodi maloprodaje smanjiti, treba imati u vidu da se u trgovačkim centrima nalaze i restorani, kafići i kino-dvorane, koje će nedjeljom također biti zatvoreni. Nije realno očekivati da će se sav promet koji se u maloprodaji ostvari nedjeljom preliti na druge dane, ovisno o vrsti maloprodaje pad će biti između 5 i 15%, a također će se osjetiti pad uzrokovan lošijom turističkom sezonom. Mi ćemo sljedeći tjedan izaći s projekcijom gubitaka radnih mjesta do kraja lipnja, ali za sada brojevi ne izgledaju nimalo dobro,“ zaključuje Oreščanin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo