STROŽE MJERE / Hoće li COVID potvrde sutra izazvati kaos? Oni koji ih nemaju sve što mogu odradili su danas

Već danima su redovi za cijepljenje, a danas i za testiranja, koja su organizirana u prostorima škola i ljekarni do domova zdravlja

15.11.2021.
21:43
VOYO logo

Sergio Stenberger je profesor iz Rijeke, a od sutra bez COVID potvrde ne može predavati ni filozofiju, ni logiku ni etiku. Zato se danas testirao.

"Gnjavaža je. Radim u Pazinu, moram danas stići na posao. Sutra krećem rano ujutro. Sutra se ne mogu testirati, zato moram danas. Zbrka je malo", kazao je za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na popisu je više od 6000 lokacija za testiranje, ali neće testirati svi.

"Inače je situacija da do 12 bude 40 osoba koji se testiraju, danas je to 70. Od toga je troje pacijenata pozitivnih", kazala je Ana Cuclić, medicinska sestra u timu za testiranje u Domu zdravlja PGŽ-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBVEZNA U MNOGIM DJELATNOSTIMA /

Od sutra će se mnogima promijeniti život: COVID potvrda će postati propusnica za mnoga mjesta u danu

Image
OBVEZNA U MNOGIM DJELATNOSTIMA /

Od sutra će se mnogima promijeniti život: COVID potvrda će postati propusnica za mnoga mjesta u danu

"Uradimo bris i vidimo je li taj bris pozitivan ili negativan i prema tome šaljemo kolegicama i ponavljamo ako je pozitivan da je taj test sigurno pozitivan. Rezultat se čeka petnaestak minuta", kazala je Slavica Ivić, patronažna sestra u timu za testiranje u Domu zdravlja PGŽ-a.

Bit će se moguće testirati i u ljekarnama. Neke još nisu ni dobile testove, upute su stigle sinoć.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stvarno se pokazao veliki interes i telefonski i ovdje na licu mjesta. Napravit ćemo to u jednom dijelu danu, najvjerojatnije od 7 do 9 ujutro kada su najpotrebnije potvrde. Testiranje će biti na vanjskom dijelu da u slučaju pozitivnog test ne moramo imati provede sterilizacije i čišćenja cijelog prostora", kazala je Marina Marušić Fojs, magistra farmacije. 

Zaposlenici Osnovne škola Ante Kovačića u Zagrebu neće na testiranje, nego testiranje dolazi k njima. I to dva puta na tjedan. Neće ih se provjeravati na ulazu jer će ravnateljica imati na jednom mjestu testove, ali bit će provjere za druge. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima za roditelje i ostale koji ulaze u školu, to sam upravo napisala odluku. Trenutačno – domari. Iako što se roditelja tiče tu ćemo ići na varijantu razrednici jer se radi o roditeljskim sastancima, pa će onda valjda razrednici samo zatražiti na uvid", kazala je ravnateljica škole Jadranka Salopek

Ni u FINU se neće moći bez covid potvrde. Ni zaposlenici ni korisnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče naših korisnika oni će morati dostaviti te iste potvrde zaštitaru koji će čekati na ulazu i koji će provjeravati jesu li dokumenti valjani", kazala je Irena Svalina, glasnogovornica FINA-e. 

Oni koji potvrdu nemaju - sve što mogu odrađuju danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijepila se nisam, ali evo upravo sam krenula u poštu da to odradim prije nego dođe taj zakon", kazala je Ester Marin iz Pule. 

"Nisam se cijepio niti ću se cijepiti. Testiram se da, ne bojim se ni posla ni ničega", kazao je Dino Raci iz Pule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Hrvatske mreže za beskućnike kažu da će se potvrde tražiti i u prenoćištima. 

"Ono što nas brine nije toliko prenoćiste jer znam da će tu biti toleriranje, ulazak u centre za socijalnu skrbi i neke druge ustanove jer beskućnici nemaju sredstava za potvrde i mnogi od njih nisu ni cijepljeni", kazao je Zvonko Mlinar, izvršni predsjednik Hrvatske mreže za beskućnik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok od sutra ni božićnu čestitku ne možete poslati bez COVID potvrde, na sudu vrijede drukčija pravila. 

"Rasprava se neće odgađati, naravno uz mjere kao što su maske i to sve. Uz to što će se na ulazu evidentirati koje su to osobe ušle, a da nemaju potvrdu o cijepljenju ili testiranju. Znači dolazi se na sud s tom potvrdom, bez potvrde se ne može ući na sud. Sud neće organizirati testiranje", kazao je Dinko Mešin, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo vrijedi za zaposlenike, ali svjedoci, kriminalci, odvjetnici i sudski vještaci na raspravu mogu bez potvrde. I sutra će se dogoditi da osumnjičenik bez COVID potvrde stoji pred sucem koji raspravu bez potvrde neće moći ni voditi. 

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo