SVE MANJE SE ŠTEDI / Još jedan jasan dokaz da Hrvati osjećaju udar inflacije: HNB objavio brojke financijske imovine kućanstava

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Ova kretanja rezultirala su smanjenjem financijske neto vrijednosti sektora kućanstava na 435 milijardi kuna, što je 1,1 posto manje nego na kraju 2021.

19.7.2022.
12:32
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Na kraju prvog tromjesečja 2022. ukupna financijska imovina kućanstava iznosila je 593 milijardi kuna ili 0,5 posto manje nego na kraju prethodnog tromjesečja, dok je u razdoblju od godine dana financijska imovina kućanstava porasla za 43 milijarde kuna, najnoviji su podaci HNB-a.

Kako je istaknuto u novom statističkom priopćenju Hrvatske narodne banke (HNB), financijske obveze kućanstava povećale su se u prvom tromjesečju na 159 milijardi kuna, što je porast od 1,3 posto u odnosu na kraj 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova kretanja rezultirala su smanjenjem financijske neto vrijednosti sektora kućanstava na 435 milijardi kuna, što je 1,1 posto manje nego na kraju 2021., čime se prekinuo trend postojanog povećavanja financijske neto vrijednosti sektora kućanstava", naveli su iz HNB-a.

Image
BACANJE NA RUB SIROMAŠTVA /

Prijeti nam scenarij iz Jugoslavije: Najviše trošimo na sve skuplju hranu, cijene osnovnih namirnica veće su i za 30 posto!

Image
BACANJE NA RUB SIROMAŠTVA /

Prijeti nam scenarij iz Jugoslavije: Najviše trošimo na sve skuplju hranu, cijene osnovnih namirnica veće su i za 30 posto!

Financijska imovina hrvatskoga gospodarstva na kvartalnoj razini manja za 5,6 mlrd kn

Nadalje, pokazali su podaci HNB-a, na kraju prvog kvartala ove godine financijska imovina hrvatskoga gospodarstva iznosila je 2.780 milijardi kuna, što je smanjenje od 5,6 milijardi kuna u tom tromjesečju i povećanje od 193,6 milijardi kuna u razdoblju od godine dana. Istodobno, financijske obveze hrvatskoga gospodarstva iznosile su 2.946 milijardi kuna, a povećale su se za 13,7 milijardi kuna u tromjesečju, odnosno 176,6 milijardi kuna u razdoblju od godine dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U odnosu na BDP, financijska imovina hrvatskoga gospodarstva na kraju prvog tromjesečja 2022. iznosila je 627 posto godišnjeg BDP-a, što je smanjenje od 19,9 postotnih bodova u tom tromjesečju i smanjenje od 56,4 postotna boda u razdoblju od godinu dana. Istodobno, financijske obveze hrvatskoga gospodarstva smanjile su se za 16,5 postotnih bodova u tromjesečju i za 67,4 postotna boda u godinu dana te su na kraju prvog tromjesečja 2022. dosegnule razinu od 664 posto godišnjeg BDP-a.

Time je nastavljeno smanjivanje stanja imovine i obveza hrvatskoga gospodarstva u odnosu na BDP, koje je započelo u drugom tromjesečju 2021. godine, zahvaljujući sporijem rastu njihove vrijednosti u odnosu na rast tromjesečnog BDP-a, napisali su iz HNB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz središnje banke su izvijestili i da je na kraju prvog tromjesečja ukupna financijska imovina nefinancijskih poduzeća iznosila 809 milijardi kuna, to jest 0,7 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja. Financijske obveze nefinancijskih poduzeća iznosile su 1.228 milijardi kuna, što je rast od 1,5 posto u odnosu na kraj prethodnog tromjesečja.

Rezultat takvih kretanja bilo je smanjenje financijske netovrijednosti sektora nefinancijskih poduzeća na - 418 milijardi kuna, što je za 2,8 posto manje nego na kraju prethodnog tromjesečja, podaci su HNB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo