HDZ U PREDNOSTI ISPRED / SDP-a Karamarko i nije baš najomiljeniji, a opasno mu se približio i Milanović

Koalicija desnog centra okupljena oko HDZ-a i dalje je u značajnoj prednosti pred lijevom koalicijom.

3.4.2015.
16:34
VOYO logo

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno u razdoblju između 31. ožujka i 1. travnja, pokazuje nastavak trenda visoke prednosti HDZ-a i desne koalicije u odnosu na glavnog takmaca SDP i lijevu koaliciju.

Osim ove dvije stranke, još su dvije stranke na nacionalnoj razini (cijela Hrvatska jedna izborna jedinca) prešle izborni prag: Živi zid i Orah. Pri tom je vidljiv svojevrsni "zamor" izborne podrške obiju stranaka. To su ujedno i glavni nalazi ovomjesečnog redovitog istraživanja političkih preferencija u našoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da su izbori provedeni početkom travnja (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-58%), na ljestvici stranačkih preferencija (rejting stranaka) HDZ bi dobio 31,4 posto glasova (prema 31,1 posto iz ožujka). U odnosu na prošlogodišnji travanj vodeća oporbena stranka bilježi rast izbora od 11,2 postotna poena (u travnju 2014. godine HDZ je bilježio izbor od 20,2 posto). S druge strane, stožerna stranka vladajuće koalicije, SDP bilježi izbor od 25 posto (prema 24,7 posto prije mjesec dana, odnosno 20,7 posto u istom mjesecu prošle godine).

Živi zid i Orah se prate u stopu već treći mjesec zaredom

Dvije su vodeće stranke u ovomjesečnom istraživanju zabilježile i najveću izbornu podršku u posljednjih dvanaest mjeseci, što je izravna posljedica političkog zaoštravanja najprije uoči predsjedničkih izbora, a sada i u sve vidljivijoj predizbornoj groznici uoči parlamentarnih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Živi zid je već drugi mjesec na trećem mjestu, sada s izborom od 7,2 posto (prije mjesec dana 7,5 posto), dok je Orah s izborom od 6,8 posto (u ožujku 7 posto) sada na četvrtom mjestu.

Kolinda Grabar Kitarović najpozitivnija političarka

Na vrhu ljestvice najpozitivnijih hrvatskih političara je hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović s izborom od 31,2 posto (prema 28,2 posto iz ožujka). Prethodni stanar Pantovčaka, Ivo Josipović je na drugom mjestu s izborom od 10,2 posto (prije mjesec dana 13,5 posto). Slijedi predsjednik Hrvatskog sabora, Josip Leko s izborom od 7,3 posto, dok se predsjednici dvije novije stranke u stopu prate (poput i njihovih stranaka u stranačkim preferencijama). Naime, na petom je mjestu predsjednica Oraha, Mirela Holy s izborom od 4,8 posto, a Ivan Sinčić bilježi 4,7 posto izbora. Slijede Tonino Picula (4,5 posto), Zoran Milanović (4,3 posto), Tomislav Karamarko (2,7 posto), Božo Petrov (1,8 posto) i Predrag Matić (1,5 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamarko i Milanović najnegativniji političari

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara drže dva lidera vodećih hrvatskih političkih stranaka što je još jedan pokazatelj političke polarizacije u zemlji: Tomislav Karamarko (33%) i Zoran Milanović (32,6%). Svi političari, kao zasebna kategorija odgovora, i ovaj su mjesec bili vrlo čest izbor za najnegativnije hrvatske političare (10,9%), a na četvrtom je mjestu Ivo Sanader s izborom od 4 posto.

Tri najvažnija događaja za javnost

U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca, tri su se događaja izdvojila u odnosu na ostale: gospodarska kriza u zemlji (20,3%), prosvjed branitelja u Savskoj i antibraniteljski prosvjed (19,3%), te zrakoplovna nesreća Germanwingsa (19,2%).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica dobila čvrstu trojku za svoj rad

Vlada RH je zahvaljujući socijalnim mjerama kao i potezima koji podsjećaju na predizborne aktivnosti (a bilježe se s početkom siječnja ove godine), zabilježila rast potpore za svoj rad s prošlomjesečnih 28,4 posto na sadašnjih 30,1 posto, dok vladinu politiku ne podržava 55,6 posto građana (prema 59,9 posto iz ožujka), uz sadašnjih 14,4 posto neodlučnih. Za svoj je rad Vlada RH dobila ocjenu 2,20 (u odnosu na 2,19 iz ožujka, ali i 1,96 iz siječnja). Predsjednica republike je za svoj rad dobila vrlo čvrstu trojku (3,47), dok je najviše predstavničko tijelo u zemlji, Hrvatski sabor, s ocjenom od 2,14 prošlo i najslabije u ocjenjivanju svojih građana.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo