HDZ POD PALJBOM TUĐMANOVOG SINA / Leđa mu drži njihov disident, zna se i što spremaju, a iz Središnjice odgovaraju: 'Plenkovićeva vlada je na Tuđmanovom putu'

Image
Foto: Net.hr ilustracija/Pixsell/N1

Nakon što se Stjepan Tuđman obrušio na HDZ, iz stranke su za Net.hr komentirali njegove navode da je 'licemjerno da HDZ organizira proslavu 100.godišnjice rođenja Franje Tuđmana'

16.2.2022.
19:59
Net.hr ilustracija/Pixsell/N1
VOYO logo

Još prošle godine šef HDZ-a Andrej Plenković najavio je da će Zajednica utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman organizirati veliki skup u čast prvog hrvatskog predsjednika povodom 100. godišnjice njegovog rođenja. No kako stvari stoje, istog će se dana, 14. svibnja, održati i konkurentska manifestacija na kojoj radi Tuđmanov sin Stjepan Tuđman, u čijem se organizacijskom timu nalazi i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava, slikar Antun Mateš i bivši ministar pravosuđa i savjetnik Franje Tuđmana Bosiljko Mišetić. Stjepan Tuđman u ponedjeljak je za Novi list komentirao proslavu koju planira organizirati povodom 100. godišnjice rođenja njegovog oca.

Navodeći svoje razloge održavanja manifestacije, Stjepan Tuđman kazao je kako želi da manifestacija bude nadstranačka, jer štovatelja lika i djela Franje Tuđmana ima i u drugim strankama, a ne samo u HDZ-u, a u kratkom se osvrtu nije libio oplesti po HDZ-u i Andreju Plenkoviću. Tuđman je kazao da je "licemjerno je da HDZ uopće to organizira", dodajući da to vjerojatno čine iz političko-taktičkih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čim je došao na čelo stranke, Plenković je rekao da će eliminirati iz nje sve desne i nacionaliste, i bio je iskren, u tome je uspio. Danas je HDZ pozicioniran na lijevom centru. Franjo Tuđman je vodio HDZ koji je imao i desno krilo, koje je odigralo važnu ulogu u stvaranju i obrani Hrvatske, ali Plenković je to krilo eutanazirao. Nije Plenković nikakav autentičan tumačitelj i nastavljač Franje Tuđmana, nema on veze s mojim ocem", kazao je između ostalog Stjepan Tuđman.

Image
POVODOM 100. ROĐENDANA /

Tuđmanov sin sprema iznenađenje za HDZ: 'Nema Plenković veze s mojim ocem! Eutanazirao je desno krilo'

Image
POVODOM 100. ROĐENDANA /

Tuđmanov sin sprema iznenađenje za HDZ: 'Nema Plenković veze s mojim ocem! Eutanazirao je desno krilo'

HDZ: Mi trasiramo Tuđmanov put

Za komentar Tuđmanovih oštrih navoda o licemjerstvu, kao i izjavu da Plenković nema veze s Franjom Tuđmanom te da on nije njegov autentičan tumačitelj, zamolili smo HDZ. Hrvatska demokratska zajednica dostojno će obilježiti 100. obljetnicu rođenja prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana, odgovaraju nam na naš upit iz te stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I 33 godine nakon utemeljenja, Hrvatska demokratska zajednica svoju političku platformu i program i dalje temelji na postulatima koje je dr. Franjo Tuđman tada zacrtao, a to su domoljublje, državotvornost, narodnjaštvo i demokršćanstvo te iznad svega interes hrvatskog naroda u domovini i diljem svijeta. Pod njegovim vodstvom i na temeljima pomirbe hrvatskoga naroda ostvareni su svi nacionalni strateški ciljevi – stvorena je neovisna i međunarodno priznata Hrvatska, obranjena je i oslobođena u nametnutom Domovinskom ratu, mirnom reintegracijom u ustavnopravni poredak vraćeno je hrvatsko Podunavlje, izgrađene su demokratske institucije, utemeljen pravni poredak, utvrđeno tržišno gospodarstvo te je ostvareno ono što je dr. Franjo Tuđman zacrtao - članstvo u najvažnijim međunarodnim organizacijama - NATO-u i EU", pojašnjavaju nam, dodajući da "današnja Vlada HDZ-a zaokružuje put koji je trasirao dr. Franjo Tuđman ulaskom u eurozonu i Shengen, ali i Hrvatsku konačno teritorijalno spaja Pelješkim mostom".

"HDZ je na svojim stranačkim tijelima ustrojio organizacijski odbor za obilježavanje 100.-te obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana, o čijim će aktivnostima kao i programu obilježavanja javnost biti izviještena", zaključuju u svojem odgovoru na upit Net.hr-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovan Inicijalni krug

Podsjećamo, o "konkurentskoj manifestaciji" doznalo se nakon što je vukovarski gradonačelnik i šef Domovinskog pokreta Ivan Penava objavio fotografiju "Inicijalnog kruga", čija je zadaća organiziranje 100.godišnjice rođenja Franje Tuđmana.

"U obiteljskom domu Tuđmanovih u Zagrebu, osnovan je Inicijalni krug sa zadaćom organiziranja 100-te obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja suvremene hrvatske države, Franje Tuđmana. Inicijalni krug poziva sve građane, umjetnike, političare, istomišljenike, simpatizere i poštovatelje Tuđmanizma kao vrijednosnog sustava, koji se žele uključiti, kako u Inicijalni krug, tako i u organizaciju svečanog obilježavanja ove velike obljetnice", stoji u Penavinoj objavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Isto kao što je 90-ih godina, u vrijeme Franje Tuđmana, strateško hrvatsko nacionalno pitanje bilo uspostava, obrana i oslobađanje zemlje, tako je danas elementarno nacionalno pitanje, ne samo zaustavljanje iseljavanja, nego povratak hrvatske mladosti u domovinu. “Imamo svoju Hrvatsku, naša je i bit će onakva kakvu sami želimo i nećemo nikome dopuštati sa strane da nam propisuje kakva ta Hrvatska treba da bude“, riječi su Franje Tuđmana iz 1991. koje nam ostavljaju u nasljeđe brigu o svojima i svojemu. Inicijalni krug poziva zato sve Hrvate, na središnje obilježavanje ove velike obljetnice u Zagrebu, 14. svibnja, uz veliku svečanu akademiju, prateće izložbe, koncerte i svetu misu. Također, pozvani su i svi u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i svijetu koji to žele, da dostojanstveno i svečano obilježe ovu važnu obljetnicu i u svojim lokalnim sredinama, općinama, gradovima i županijama", napisao je Ivan Penava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo