beljak za rtl danas o koaliciji sa SDP-om /

'HDZ nas je tražio da čekamo, no mislim da je Plenković najmanje kriv za sve'

Gost RTL-a Danas je bio Krešo Beljak koji je prokomentirao koaliciju sa SDP-om

8.7.2016.
19:17
VOYO logo

Potvrđeno je - HSS je skrenuo ulijevo. Nadpolovičnom većinom Glavni odbor stranke umjesto s dosadašnjim partnerom HDZom na parlamentarne izbore ide sa SDP-om.

Image
NAKON MARATONSKE SJEDNICE /

Najpoželjnija udavača na političkoj sceni napokon odlučila: HSS na izbore ide sa SDP-om!

Image
NAKON MARATONSKE SJEDNICE /

Najpoželjnija udavača na političkoj sceni napokon odlučila: HSS na izbore ide sa SDP-om!

87 za koaliciju s SDP-om, 13 protiv i 5 suzdržanih. Tako je sinoć nakon 5 sati burne rasprave, pregovor, dogovor - glasao vrh Hrvatske seljačke stranke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak bio je gost RTL-a Danas.

Što vam HDZ nije dao, a SDP jest?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bile su tu spominjane matematike. Mislim da je Plenković najmanje kriv za sve. Njega se tu zateklo. HDZ-u smo mi bili prvi strateški partner. Našli smo se s jednim saborskim zastupnikom. Stranke koje su dale tri puta manji doprinos, dobile su tri puta više mjesta. Da bi stranka funkcionirala, mora imati saborske zastupnike. Mi tu nismo dobro prošlo i vjerojatno je to ta matematika o kojoj govori Plenković.

Niste ni htjeli pokušati u pregovore?

Razgovarali smo, ali njihova ponuda je bila da čekamo. I zadnji puta smo čekali do zadnjeg časa, ali bila su loša iskustva, no to nije bila Plenkovićeva greška, nego nekih ljudi koji sad imaju naknadnu pamet.

Hoću li vas sljedreći puta možda zvati kao potpredsjednika Vlade, ministra poljoprivrede? Što ste se dogovorili?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nismo razgovarali na taj način. Matematika nije bila presusdna, ali isto se ne damo nikome podcjenjivati. Uvjereni smo ida se na selu u zadnjih 25 godina nije dobro radilo. Imamo puno toga za ponuditi. Još jedna stvar, koja je odlučila, bila je ta da je pošteno prema hrvatskim biračima reći unaprijed s kime ćemo, a ne ići kod javnog bilježnika i poslije toga zavlačiti cijelu javnost mjesecima.

Kad planirate potpisivanje koalicijskog sporazuma i što ćete tražiti u njemu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad definiramo određene stvari i što je čija zadaća, prije svega oko osvajanja izbora, onda ćemo definirati stvari poslije izbora. Nećemo raditi ražanj dok je zec još uvijek u šumi.

Prema anketama koje smo predstavili početkom mjeseca, HSS ne stoji baš dobro. Vi ste šesta stranka po rejtingu politilkih stranaka. Gubili ste povjerenje građana dok je trajala farsa oko Vlade. Što očekujete, koliko ćete mandata osvojiti?

Mi smo gubili u zadnjih 10 godina, zahvaljujući ljudima koji su još u vrhu. Oni su donosili pogrešne odluke, a ja sam predsjednik tek tri i pol mjeseca. Obzirom na situaciju u udržavi, nisam imao vremena konsolidirati stranku. Izbori su na način da se glasa preferencijalno, tako da nema prolaznih i sigurnih mjesta, a na nama je da se pobrinemo da dobijemo što više mandata, pa ćemo imati sigurno bolje pozicije nego u koalicijama s prijašnjim partnerima.

Koliko mjesta?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne možemo znati. Nijedno mjesto nije sigurno.

Očekujete li raskol u stranci?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apsolutno ne. Ljudi, koji su donosili loše odluke, malo su sada razočarani, ali činjenica je da ja u zadnjih 15 godina nisam sjedio u predsjedništvu stranke, nego gospoda koja su sad jako ljuta, a kojima koalicija s SDP-om prije 15 godina nije nimalo smetala.

Lokalne koalicije isto stoje na stolu. Pred nama su lokalni izbori sljedeće godine. Puno je partnerstva s HDZ-om, mislite li promijeniti i ta partnerstva?

Ne, ovo je državna politika. Mi smo donijeli odluku od koje nećemo odustati. U lokalnim sredinama ne bi trebalo biti nikakvih prepreka u koaliranju. Sve ostale stranke koaliraju s ostalima. Ovdje nam je najbitnije da sačuvamo normalnu Hrvatsku, da ne idemo ni u kakve krajnosti i ekstreme i da se ne bavimo stvarima iz Drugog svjetskog rata i iz još dalje povijesti te 20-ih godina ovog stoljeća, već da gledamo u budućnost i pokušamo održati Hrvatsku kao jednu od zemalja zapadne civilizacije.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo