HDZ JE JASAN: / 'Mi nećemo podržati Milanovićev nezakonit postupak predlaganja kandidata za predsjednika Vrhovnog suda'

Image

Damir Habijan je čudnim ocijenio i što SDP podupire takav postupak predsjednika iako je prilikom izmjena Zakona o sudovima hvalio propisanu proceduru

10.3.2021.
12:01
VOYO logo

Saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan poručio je u srijedu u Saboru da Klub HDZ-a neće i ne može podržati nezakoniti postupak predlaganja kandidata za predsjednika Vrhovnog suda.

„Klub zastupnika HDZ-a zalagat će se i zalaže se za jasnu i nedvosmislenu provedbu zakona i nezakoniti postupak predlaganja kandidata neće i ne može podržati” , istaknuo je Habijan u slobodnom govoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupke predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je za predsjednicu Vrhovnog suda predložio kandidatkinju koja se nije javila na javni poziv Habijan je ocijenio čudnovatim, neproceduralnim i protuzakonitim. Čudnim je ocijenio i što SDP podupire takav postupak predsjednika iako je prilikom izmjena Zakona o sudovima hvalio propisanu proceduru .

"Koji je pravi SDP, onaj iz 2018. koji se zalagao za proceduru izbora predsjednika Vrhovnog suda ili ovaj koji se zalaže za protuzakoniti izbor, pitanje je i koji je pravi predsjednik SDP-a, Peđa Grbin iz 2018. koji je postupak izbora tada nazvao dobrim rješenjem ili Grbin koji sada podupire predsjednika RH”, upitao je Habijan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je uputio SDP-ovce da još jednom pročitaju Zakon o sudovima.

Dalija Orešković bi dala glas Zlati Đurđević, ali...

Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a) složila se da kod izbora predsjednika Vrhovnog suda treba poštivati zakon i Ustav koji jasno propisuju proceduru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je da bi osobno glasala za izbor Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda kao osobu visokog profesionalnog i osobnog autoriteta, osobu s ugledom u struci, vizijom i hrabrošću ali da to u ovom trenutku nije moguće.

"Vjerujem da je potez Zorana Milanovića potaknut dobrim namjerama, ali će nas u suštini vratiti nekoliko koraka unatrag, stoga je ovakav način nametanja izbora problematičan, štetan i nepotrebno dovodi do ustavne , političke i pravne krize”, kazala je Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lerotić: Treba nam hitan plan aktivnosti za spas turističke sezone

Saborski zastupnika IDS-a Marin Lerotić upozorio je u slobodnom govoru da Hrvatsku očekuje borba za svakog gosta i apelirao na Vladu da donese hitan plan aktivnosti za spas turističke sezone.

"Umjesto da se napravi hitan plan aktivnosti kako pripremiti i spasiti turističku sezonu, vidimo da se odluke donose presporo i da su tek polovične. Očekuje se bolja turistička sezona od prošle, a ništa ne činimo da to i ostvarimo”, kazao je Lerotić upozorivši da nas očekuje borba za dolazak svakog gosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centralistički model upravljanja pandemijom Lerotić je ocijenio potrošenim i promašenim založivši se za regionalni pristup te pozvao Vladu da se ugleda na pozitivne europske primjere poput Njemačke koja je Istru i još nekoliko županija proglasila sigurnima za putovanja.

"Problemi se neće riješiti sami od sebe kada dođu topli dani, a neće ih riješiti ni novac iz EU-a, (...) krajnje je vrijeme da Vlada počne donositi odluke za dobrobit građana”, poručio je Lerotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počinitelji zaštićeni od progona?

Ivana Posavec Krivec u ime Kluba zastupnika SDP-a podsjetila je na odbijanje SDP-ovog prijedloga da se spolno uznemiravanje goni po službenoj dužnosti ustvrdivši da je time počiniteljima poslana poruka da su zaštićeni od progona, a žrtvama okrenuta leđa.

Ukazala je na slučaj prijave spolnog uznemiravanja protiv ravnatelja bjelovarskog Doma za odrasle osobe Zlatka Kraljića pitajući ima li u Hrvatskoj nedodirljivih budući da je prošlo više od šest mjeseci od navedene prijave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Silvano Hrelja (Klub zastupnika HSS-a i HSU-a) najavio je slanje u saborsku proceduru prijedloga zakona kojim bi se ispravila nepravda prema majkama koje su otišle u mirovinu prije 1. siječnja 2019. a koje nemaju pravo na dodatni staž od šest mjeseci po djetetu, takozvani „majčinski staž”.

Ružica Vukovac (Klub zastupnika Domovinskog pokreta) založila se u slobodnom govoru za male poljoprivrednike za koje kaže da ne primaju nijednu lipu iz proračuna dok se milijarde ulažu u velike tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe opstanak malih gospodarstva ne ovisi u prvom redu o ekonomskom razvoju već uglavnom o poljoprivrednom politici.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo