HASANBEGOVIĆ: / "Sve ovo ima elemente ideološkoga linča koji nema uporište u činjenicama"

Image
Foto: PIXSELL, Goran Stanzl
22.1.2016.
14:09
PIXSELL, Goran Stanzl
VOYO logo

"Ono što me ražalostilo je to što sve ovo ima elemente jedne vrste ideološkoga linča koji nema uporište u bilo kakvim činjenicama, već u selektivnom korištenju mojih različitih izjava, koje sam davao u proteklih 10 godina u sklopu svojih historiografskih i znanstvenih istraživanja ili u sklopu javnih debata u kontekstu nekih specifičnih tema", kazao je Hasanbegović novinarima u Saboru. On je to rekao nakon što je SDP-ov Nenad Stazić pozvao mandatara da povuče Hasanbegovićevu kandidaturu jer će, tvrdi Stazić, u suprotnom Vladi "dati pridjev filoustaške Vlade".

KANDIDAT KOJI JE IZAZVAO ŽESTOKU RASPRAVU U SABORU: “I Staljin i Tito i Pol Pot bili su antifašisti”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onima koji ga prozivaju po medijima poručio je da pročitaju sve njegove intervjue i pisane radove te ponovio da stoji iza njih. "Oni su dani pod punom odgovornošću i u povodu potpuno drugih tema koje su tada bile aktualne. Ja sam ovdje sada u potpuno drugom svojstvu kandidata za ministra kulture i mislim da je jedino relevantno pitanje program Vlade, pa i moga resora koji će se provoditi u narednom razdoblju, te ne vidim nikakav razlog da se na ovakav način pristupa mom ideološkom seciranju", poručio je.

"Antifašist je bio i Staljin i Tito i Pol Pot, i američki general Patton"

Komentirao je i svoju nedavnu tvrdnju kako antifašizam nije u izvorišnim osnovama hrvatskog Ustava te da je to floskula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema moga nikakvoga stava o antifašizmu i nije riječ o antifašizmu već odnosu prema jugoslavenskom totalitarnom komunističkom nasljeđu. I svi oni koji zlorabe pojam antifašizma koji, svaki ozbiljni povjesničar zna, može biti fluidan jer mu se mogu pripisivati mnoga različita značenja. Antifašist je bio i Staljin i Tito i Pol Pot, i američki general Patton. Svima je jasno da su to različite osobe i mi ne govorimo o apstraktnom antifašizmu već konkretnom, jugoslavenskom komunističkom totalitarnom nasljeđu. Hrvatska moderna država je nastala nasuprot jugoslavenskoj državi i nasuprot jugoslavenskom komunizmu i sve temeljne ustavne vrednote RH, državna nezavisnost, parlamentarni poredak, sloboda, ljudska prava i demokracija su u savršenoj suprotnosti s bilo kojim aspektom jugoslavenskog komunističkog totalitarnog naslijeđa, i to je moje načelno stajalište o titoizmu koje sam javno iznosio", rekao je Hasanbegović.

Image
PROMAKNUO MU DETALJ: /

Hasanbegović "prepisao" životopis od kolege s Instituta

Image
PROMAKNUO MU DETALJ: /

Hasanbegović "prepisao" životopis od kolege s Instituta

Iz drugog svjetskog rata, kaže, kao pobjednici su izašli obnovljena jugoslavenska država i jugoslavenski komunizam . "Jasno je da se ne može govoriti u kontekstu poratnog razvitka da je bilo koji narod u srednjoj i jugoistočnoj Europi, koji je jedan nacionalsocijalistički totalitarizam zamijenio drugim boljševičkim totalitarizmom, izašao kao slobodni pobjednički narod. Stanje koje je nastupilo 1945. bilo je negacija prava hrvatskog naroda na državnu nezavisnost, a po svim svojstvima je bila totalitarna diktatura i što je tu sporno", pitao je Hasanbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivam da se pozorno pročita preambula Ustava"

Interpretacija Ustava, kaže, posebno je pitanje. "Pozivam da se pozorno pročita preambula Ustava u kojoj se navode izvori hrvatske državnosti od ranog srednjeg vijeka, do novijeg doba, spominje se i banovina Hrvatska, odluke u Drugom svjetskom ratu, ali to stoji isključivo u državnopravnom smislu i nema nikakva vrijednosna obilježja tj. mogu mu se samo pripisivati", rekao je.

Na pitanje što je onda s državnim blagdanima Hasanbegović je uzvratio kako se svi državni blagdani, dokle god postoje, trebaju obilježavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbacio je prozivke u Saboru da je bio u Hrvatskom oslobodilačkom pokretu, koji je nakon Drugog svjetskog rata osnovao Ante Pavelić. "Nisam nikada bio u Hrvatskom oslobodilačkom pokretu, i ako na internetu možete naći da sam ubio predsjednika Kennedyja, to ne znači da sam ga i ubio", ustvrdio je.

Svoje mišljenje o Hrvatskom oslobodilačkom pokretu, kao i Anti Paveliću, Hasanbegović je ipak odbio reći novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo