pad letjelice /

Hajdaš Dončić: 'Plenković namjerno stvara kakofoniju oko drona kako bi skrenuo pozornost s afera koje su išamarale Vladu'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hajdaš Dončić kazao je kako je očigledo da je u Zagrebu završio ''stari tip letjelice koji je vjerojatno zbog rata modificiran te je uslijed nekih tehničkih grešaka promijenio smjer''

18.3.2022.
9:25
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić komentirao je pad bespilotne letjelice u Zagrebu.

On vjeruje kako hrvatska javnost vjerojatno neće saznati odakle je letjelica stigla. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada ste recimo odbor za nacionalnu sigurnost ili obranu, a isto tako i dužnosnici koji su u izvršnoj vlasti, zapravo bi se trebali pridržavati određenih certifikata o sigurnosti i striktno kontrolirati podatke koji mogu izlaziti van. Neki podaci moraju ostati zaključani i tajni. Ono što se može reći jest da je letjelica najvjerojatnije došla s područja Ukrajine", kazao je Hajdaš Dončić za Net.hr.

"Ono što je vidljivo i što se može komunicirati do jedne određene razine jest da je to stari tip letjelice koji je vjerojatno zbog rata modificiran te je uslijed nekih tehničkih grešaka promijenio smjer. I tu treba stati. Rezultate same istrage, je li on imao 120 kilograma eksploziva ili 40 kilograma, je li ga uopće nije imao, to sada s ove pozicije uopće nisu ključni elementi za neku ozbiljnu raspravu", tvrdi SDP-ovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje vidim isključivo jednu ozbiljnu političku, a prije svega i sigurnosnu raspravu na nekoliko ključnih postulata. Prvi je taj koji se tiče NATO saveza. Tu Hrvatska mora postaviti pitanje kako je moguće da takva letjelica prođe kroz zračni prozor dvije države koje su u NATO savezu, koje se međusobno vjerojatno onda ne obavještavaju i uđe u zračni prostor Hrvatske, tamo biva sedam minuta, sve dok zbog nedostatka goriva ne pada. To je ključno i prvo pitanje kako je to moguće", naglasio je Hajdaš Dončić.

"Drugo pitanje koje se tiče hrvatske sigurnosti je pitanje imamo li mi protuzračnu obranu i kako ona može reagirati. To su pitanja za Vladu RH. Mi kao država koja jesmo u NATO savezu, ali koja smo mala i nismo baš na prvoj liniji ovog otvorenog sukoba, definitivno prvo moramo razmišljati o svojim interesima", rekao je SDP-ovac, dodajući da trebamo vidjeti što možemo financijski izdržati i odabrati neki sustav koji je Hrvatskoj prihvatljiv.

"Treći postulat je ima li Hrvatska sustav obavještavanja građana. Mislim da je tu sustav zakazao", naglasio je Hajdaš Dončić.

Image
TOTALNO DRUKČIJI /

Premijer Plenković u drugačijem izdanju nego što smo navikli: Odijelo i kravatu zamijenio uniformom

Image
TOTALNO DRUKČIJI /

Premijer Plenković u drugačijem izdanju nego što smo navikli: Odijelo i kravatu zamijenio uniformom

"Apsolutno nije primjereno da bilo tko komentira istragu koja je u toku, koju provodi određeni dio ministarstva obrane i koji je još uvijek tajan. Tek nakon toga se obavještava javnost o rezultatima istrage - kakav je tip letjelice, koja vrsta. Cijela ova kakofonija, ima eksploziva - nema eksploziva, ruska je, ukrajinska je, stvara dodatnu nervozu i zbunjenost među građanima Hrvatske", govori Hajdaš Dončić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Usudio bih se ovdje dati političku ocjenu da to gospodin Plenković radi namjerno da skrene pažnju s određenih afera, koje su baš u tom trenutku išamarale njegovu Vladu. Govorimo o uhićenju ministra Horvata, govorimo o skidanju imuniteta članovima Vlade. To je ključno pitanje. Neće cijelo vrijeme Ukrajina zauzimati naslovnice medija", rekao je Hajdaš Dončić.

Uz to, saborski zastupnik je rekao da ćemo se mi morati vratiti našim problemima.
Nakon pada letjelice, Hajdaš Dončić je odmah zatražio očitovanje sigurnosnih službi. Očitovanje je dobio, no kaže kako postoji certifikat o sigurnosti koji mu zabranjuje da nešto više priča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O samoj letjelici kazao je da su to zastarjeli oblici letjelice. 

"Da se kajkavski izrazim, Bog zna tko je 'šrafil' po tome. Rat je tamo, pitanje je kakve oni sve stvari vade. Ukrajina baš nije u prilici, kao niti taj odmetnuti dio od Ukrajine, da nabavljaju neko oružje. To vjerojatno tamo kopaju po nekakvim hangarima od Sovjetskog Saveza", rekao je Hajdaš Dončić.

Zbog "uznemiravanja građana", predsjednik je nakon što su neki dan francuski vojni avioni letjeli iznad Zagreba, zabranio preletavanje aviona iznad Hrvatske na visini ispod 600 metara, dok se Vlada pravdala da su to vježbe te da je to pokazatelj da Hrvatska ima dobru komunikaciju sa strateškim partnerima. On smatra da je cijelu ovu priču bolje komunicirao predsjednik Milanović.

"Nakon onog prvog stresa, to je dodatno uznemirilo građane. Meni je to više sličilo kao određeni PR, osobito nad Zagrebom, jer u operativnom planu vježbi nije bila predviđena vježba iznad Zagreba", izjavio je Hajdaš Dončić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo