NASTAVAK KONTROLE / Gužve na granici se nastavljaju: provjerili smo što Slovenci misle o tome

Političku osvetu Hrvatskoj te vrste početkom godine je spominjala i slovenska vlast. Što o svemu misli običan narod, s hrvatske smo strane čuli više puta, no ne i Slovence

18.4.2017.
18:30
VOYO logo

Opet gužve na granici sa Slovenijom koja se nakon jučerašnjeg popusta prema susjedima Hrvatima vratila na sustavne kontrole svih putnika. Podne je, na graničnom prijelazu Bregana opet nas je dočekala kolona od nekih 600-njak metara. Jučer se na prelazak iz Hrvatske u Sloveniju čekalo u prosjeku sat vremena.

Nervoze među vozačima nema – iako se zbog zastoja svake minute pomičemo za svega 8 metara. Nakon sat i 10 minuta čekanja, uspjeli smo ući u Sloveniju. Slovenska policija se opet sa jednostavnijih ciljanih provjera vratila na detaljne ciljane kontrole svih putnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavljamo do Krškog, dvadesetak kilometara udaljenog grada. Ovdašnji stanovnici imaju razumijevanja za postupke svoje Vlada. "Mislim da je to iz Europe. Nije to od nas. Mislim da je gužva čist bezveze", rekao nam je jedan od stanovnika. S njim se slaže i drugi stanovnik. "Zbog Brisela I Europske unije", tvrdi.

Sjećaju se i mnogi Slovenci kako je njihov ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u siječnju Hrvatskoj zaprijetio prometnim teškoćama pri dolasku turista, u slučaju da Hrvatska odbije implementaciju odluke Arbitražnog suda o Savudrijskoj vali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema anketi koju je objavio slovenski list Delo, većina Slovenaca odnosno njih 54 posto, podržava stroge sustavne kontrole na granici s Hrvatskom kako bi se smanjili sigurnosni rizici. Takvim mjerama se protivi 39 posto Slovenaca.

Ipak, 71 posto ispitanih Slovenaca nastale gužve smatra neprihvatljivima, a na pitanje tko je za to kriv – najviše njih, ili 61 posto odgovara Europska komisija20 posto prstom upire u Slovensku vladu, a 12 posto u Hrvatsku, čiji premijer poručuje kako traži dugoročno rješenje koje neće ugroziti hrvatski turizam. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo