A SVI MOŽEMO POMOĆI /

Guraju ih u imovinskopravne sporove, pokradaju ih ugovorima o dosmrtnom uzdržavanju... Svjetski je dan svjesnosti o nasilju nad starijim osobama

Image
Foto: Shutterstock

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svaka šesta osoba starija od 60 godina tijekom prošle godine bila izložena nekom obliku nasilja

15.6.2023.
18:11
Shutterstock
VOYO logo

Svjetski je dan svjesnosti o nasilju nad starijim osobama, a ono sve više raste.

Kako je istaknula pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, nisu vidljivi uzroci povećanja nasilja nad starijima, a ističe i da se nasilje često ne prepoznaje, primjerice kada se takve situacije tretiraju tek kao imovinskopravni spor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje i da je prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svaka šesta osoba starija od 60 godina tijekom prošle godine bila izložena nekom obliku nasilja.

Čest je oblik nasilja nad starijima i ono ekonomsko, uključujući i kroz zlouporabe ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, kada nekretnina odmah nakon sklapanja prelazi u vlasništvo pružatelja uzdržavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poseban problem je nasilje u domovima za starije može obuhvaćati različite oblike zanemarivanja i uskraćivanja skrbi, kao i uznemiravanja tijekom smještaja od strane njegovatelja, ostalih zaposlenika ili drugih korisnika.

Nažalost, pritužbe koje dobivamo i obilasci domova pokazuju neke od problema, primjerice, da domovi za stare i nemoćne često nemaju dovoljno medicinskog osoblja, da izostaje stomatološka i ginekološka zdravstvena zaštita stacionarnih korisnika, da je osobna higijena neredovita, zatim, da je zaštita privatnosti prilikom njege nedovoljna ili se zbog neadekvatnih uvjeta smještaja nepokretne korisnike rijetko izvodi van, a na liječničke preglede ih se po stepenicama spušta na rukama.

Sve ovo dovodi do kršenja temeljnih ljudskih prava tih osoba, od prava na život, ponižavajućeg i neljudskog postupanja, ali i prava na dostojanstvo, privatnost i zaštitu obiteljskog života, zaštitu od diskriminacije te ukazuje na potrebu žurnog, ozbiljnog i sustavnog pristupa navedenom problemu.

U konačnici, predložila je i nekoliko rješenja za ovaj problem koji pogađa najstarije, a nerijetko i najkrhkije članove populacije. Osim klasičnih pravnih problema, veliku ulogu igra i senzibilizacija javnosti o problemu diskriminacije starijih, obrazovanje djece o ljudskim pravima. Sva rješenja pogledajte ovdje!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo