LET IZ LONDONA / Grljenje i sreća na Plesu: 'Bilo je malo napeto, ali veselim se. Vidjet ću sina...'

U Hrvatsku se sinoć povratničkim letom vratilo 120-ero Hrvata koji su bili zapeli u Britaniji

24.12.2020.
20:59
VOYO logo

Nakon višednevnog zastoja izazvanog otkrićem novog soja koronavirusa, kamioni ponovno mogu iz Britanije u Francusku, ako vozači dobiju negativan test.

No, vozača je na tisuće, testova i onih koji ih provode premalo, pa se čep na granici sporo smanjuje. Zato se barem sinoć u Hrvatsku povratničkim letom vratilo 120-ero Hrvata koji su bili zapeli u Britaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je neizvjesno"

Zagrljaji na Plesu sinoć se nisu mogli izbjeći. Svi putnici s leta iz Londona već su se gotovo pomirili s tim da će Božić dočekati izolirani od ostatka svijeta na Otoku.

"Kad je došla ta vijest u nedjelju, da, stvarno je bilo neizvjesno, nije nitko znao što će biti sljedeće", kazao je putnik Renato Bogović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Saznao sam da putujem par sati prije leta, i s obzirom da sam krenuo iz Swanseaja trebalo mi je tri sata autom do Londona. Bilo je malo napeto, ali veselim se. Dolazim doma vidjeti sina", rekao je putnik Mišel Kranjčec. 

Procedura za sve njih ista je kao i za ostale inozemne putnike. "Sada moram u samoizolaciju dok ne dobijem nalaz", kazala je putnica Jasminka Aunedi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na sreću, testiranje sam obavila. Neki nisu pa sam vidjela da su zaustavljeni", kazala je putnica Marina Bacaja. 

Tisuće kamiona stoji u Luci Dover

Zaustavljeni već danima stoje i na tisuće kamiona u luci Dover. Unatoč dogovoru Britanije i Francuske da vozači s negativnim testom mogu prijeći La Manche, jednostavno ih je previše, a testiranja premalo, iako je Francuska poslala vatrogasce s 10 tisuća testova kako bi pomogli raščistiti gužvu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki su složili čunjeve kako bi pozvali u pomoć, svjesni da će Božić, umjesto s obitelji, provesti na cesti.

"Ako mislite učiniti nešto takvo da zatvorite granicu, učinite to tako da upozorite ljude. Ne činite to ovako. Mi to ne zaslužujemo", kazao je vozač kamiona iz Bugarske Niko Mirčev. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nisu samo kamiondžije zapeli, nego i obitelji s djecom kojima nitko danima nije omogućio pošteni obrok ili osnovne higijenske uvjete. "Jako je teško, jako je teško. Svi smo iscrpljeni. Prljavi smo. Nema tuša, nema ničega", kazala je Mihaela Manetas iz Rumunjske. 

Postignut trgovinski sporazum

U međuvremenu, i Kina i Brazil su zbog straha od novog soja virusa zabranili letove iz Britanije. Kaos na granici sa Unijom, upozorila je vlada u Londonu, rješavat će se još danima. Jedina dobra vijest oko Otoka stigla je poslijepodne - Britanija i Europska unija konačno su postigli trgovinski sporazum o Brexitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio je to dug i zavojit put, ali rezultirao je dobrim sporazumom. Dogovor je pošten i uravnotežen, bila je to ispravna i odgovorna gesta za obje strane", kazala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. 

Tako će s Novom godinom započeti novo poglavlje u odnosu 27 zemalja članica Unije s prvom zemljom koja to društvo odlučila napustiti. Ipak, situaciju na granici to neće olakšati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo