DOBRA SURADNJA / Grlić Radman nakon razgovora s Blinkenom: 'Sa SAD-om nemamo otvorenih pitanja, ukinute su vize'

Image
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

 Na pitanje da komentira izbor Jakova Milatovića za novog predsjednika, Grlić Radman je rekao da je to unutarnje pitanje Crne Gore i njezinih građana koji treba poštovati

5.4.2023.
16:09
Neva Zganec/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska sa Sjedinjenim Državama nema otvorenih pitanja, ukinute su vize i potpisan sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, izjavio je u srijedu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je razgovarao s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom.

 “Utvrdili smo da nema otvorenih pitanja između dviju zemalja, pozdravio sam sve ono što je američka administracija učinila za nas u zadnjih nekoliko godina, zahvalio na ukidanju viza i na sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja”, izjavio je Grlić Radman koji se s Blinkenom sastao na marginama sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Blinken je pozdravio hrvatski ulazak u Schengen i u europodručje te istaknuo činjenicu da Hrvatska postaje energetsko čvorište za srednju i istočnu Europu, rekao je Grlić Radman.

Image
zajednički interesi /

Grlić Radman: 'O dobrim gospodarskim odnosima s BiH svjedoči 4 milijuna eura robne razmjene'

Image
zajednički interesi /

Grlić Radman: 'O dobrim gospodarskim odnosima s BiH svjedoči 4 milijuna eura robne razmjene'

 Razgovarali su i hrvatskom jugoistočnom susjedstvu, a posebno o Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 “Američka administracija je i dalje aktivno nazočna u BiH i konstruktivno se zalaže za funkcionalnu stabilnost BiH”, rekao je Grlić Radman, dodajući da je BiH jedino održiva ako se poštuje Daytonski mirovni sporazum.

 “Istaknuli smo važnost jamstava za jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i ostalih građana”, rekao je hrvatski ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Rekao je da su pozdravili formiranje vlade na državnoj razini i pozvali da se isto učini i na razini Federacije BiH.

 “Gospodin Blinken je istaknuo kako je važno da BiH i sve njezine institucije budu funkcionalne osobito, sada kada je dobila status kandidata za članstvo u EU-u”, rekao je Grlić Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Na pitanje o prijedlozima da se kao novi cilj NATO-a zacrta izdvajanje od minimalno dva posto BDP-a, umjesto sadašnjeg cilja gdje je dva posto gornja granica, Grlić Radman je rekao da će “to vjerojatno biti minimum”, ali da će se o tome još razgovarati.

 “Sada smo samo načelno utvrdili da Savez treba jačati svoje obrambene kapacitete”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Na pitanje da komentira izbor Jakova Milatovića za novog predsjednika, Grlić Radman je rekao da je to unutarnje pitanje Crne Gore i njezinih građana koji treba poštovati.

 Rekao je da je Hrvatskoj važan položaj hrvatske manjine u toj zemlji te da su poruke koje je Milatović dao po pitaju svih manjina u Crnoj Gori ohrabrujuće. Dodao je da će Hrvatska kao i do sada pomagati Crnoj Gori na njezinu putu prema Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo