zajednički interesi / Grlić Radman: 'O dobrim gospodarskim odnosima s BiH svjedoči 4 milijuna eura robne razmjene'

Image
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Tijekom službenog dvodnevnog posjeta Republici Hrvatskoj ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, osim s Grlićem Radmanom, susrest će se i s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, a u poslijepodnevnim satima i s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem

21.2.2023.
10:48
Sandra Simunovic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se s Elmedinom Konakovićem, ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i tom prilikom dao izjavu za medije.

"Posjet gospodina Konakovića vidimo kao pokazatelj jačanja dobrosusjedskih odnosa Hrvatske i BiH", istaknuo je Grlić Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"BiH i Hrvatska usmjereni su na prirodnu geopolitičku suradnju. Ministru Konakoviću čestitam na kandidaturi za članicu EU koju je dobila u prosincu", rekao je Grlić Radman.

Image
slučaj posvajanja djece /

Grlić Radman: 'Hrvati u Zambiji nisu tražili novac za jamčevinu, niti smo im ga mi dali'

Image
slučaj posvajanja djece /

Grlić Radman: 'Hrvati u Zambiji nisu tražili novac za jamčevinu, niti smo im ga mi dali'

Hrvatska se od prvih dana zalagala za to i nastavit će se zalagati za integraciju BiH u Europsku uniju, istaknuo je Grlić Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši su gospodarski odnosi u uzlaznoj ptanji, tomu svjedoči četiri milijuna eura robne razmjene, tu je i prekogranična suradnja i korištenje europskih fondova", rekao je Grlić Radman.

"Nakon Bruxellesa, posjetili smo Zagreb i time smo htjeli simbolično pokazati prioritete naših politika i poslati jake poruke prijateljima širom svijeta. BiH ima euroatlantske ambicije i ima kandidatski status i šansu približiti se Europskoj uniji", kazao je Kokanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovarali smo o važnim temama poput južne interkonekcije ili jadransko-jonske autoceste, potencijalnom aerodromu u Trebinju i još nekim temama. Do zajedničke sjednice prema inicijativi Krišto i Plenkovića ideja je da do šestog mjeseca ove godine već neka rješenja iznesemo na stol", rekao je Kokanović.

Kokanović je rekao da nije prvi koji je rekao da nije fer da Bosanci biraju člana predsjedništva u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije mene su to činili Bakir Izetbegović, Haris Silajdžić, Fahrudin Radončić i Reis Kalazović, a to bi kod nekih moglo izazvati reakcije negodovanja", istakuo je Kokanović.

"Politika koju ja zagovaram je da se mirenje etničkog i građanskog, a ne konfrontiranje. Radimo s ciljem da Bosnu i Hercegovinu vratimo na poziciju mjesta spajanja Istoka i Zapada", rekao je Kokanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o tome je li mu južna interkonekcija prioritet Konaković je odgovorio potvrdno: "Na tragu spajanja Istoka i Zapada, potrebno je da BiH bude mjesto energetskog susreta i da se osigura potpuna neovisnost o bilo kome. To je prostor gdje možemo potencijalno puno zaraditi. To bi poboljšalo životne uvjete stanovnicima BiH", kazao je Kokanović.

"U situaciji kada želimo smanjiti energetsku ovisnost od Rusije zbog agresije na Ukrajinu, diverzifikacija je važna. Hrvatska želi biti energetski čvor", kazao je Grlić Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo