Stigla je / Gripa u Hrvatskoj: U Splitu i Zagrebu u rekordnom roku nestalo cjepiva, nova tura stiže uskoro

Image
Foto: Thinkstock

Prvi su slučajevi zabilježeni u Zagrebu i Splitu. Stigla je ranije nego prošle godine

21.11.2019.
21:45
Thinkstock
VOYO logo

Počela je epidemija gripe. Sve je više potvrđenih slučajeva zaraze u Hrvatskoj. Prvi su evidentirani u Zagrebu i Splitu. Ove je godine stigla ranije nego prošle, a iako je stiglo više cjepiva nego lani, u ordinacijama ga je ponestalo. 

Rijetki su oni koji su se uspjeli cijepiti ovaj tjedan. "Uspio sam, slučajno sam pitao kod svoje obiteljske liječnice i imala je cjepiva. To je rijetkost da ga ima i onda sam se cijepio", rekao je Slobodan Listeš iz Splita. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Planiram, čim budem za to zdravstveno spreman. Znam i čitam da nema cjepiva, ali kažu da će doći. Ako dođe, dođe, ako ne, hvala Bogu, ništa", kazao je Duško iz Splita. 

U Splitu su zasad zabilježena dva slučaja gripe, baš kao i Zagrebu. Cjepiva više nema, u rekordnom je roku planulo 360.000 doza. Naručene su nove doze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U posljednje dvije godine bilježimo pojačan interes, zato smo naručili dodatne doze koje će stići u Hrvatsku idući tjedan. Tako za sve one koji nisu stigli dobiti cjepivo moći će to odraditi 1. 12. a možda i prije", kazala je voditeljica Službe za epidemiologiju NZJZ Split Diana Nonković.

Cjepivo u ljekarnama od 85 do 100 kuna

Oni koji ne žele čekati cjepivo mogu ga kupiti u ljekarnama. Prodaju se dvije vrste cjepiva od 85 do 100 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa dolaze ljudi, uglavnom stariji, pogotovo otkad nema više cjepiva u ordinacijama obiteljske medicine, zatim oni koji se nisu uspjeli cijepiti tamo na vrijeme, oni u ljekarnama kupuju cjepivo", rekla je Jelena Kačić iz ljekarne Splitsko-dalmatinsko županije. 

Ove godine zainteresiranih za cijepljenje ima i među populacijom koja se ne smatra ugroženom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi su zabrinuti i žele se cijepiti, a nama je najvažnije prekinuti lanac kroničarima, a mlađima da prekinemo lanac gripe. Mislim, epidemije će biti, ali manji broj", kazala je liječnica obiteljske medicine Elena Mrčela.

Vrhunac epidemije gripe očekuje se u siječnju, tako da  još nije kasno cijepiti se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo