Sjednica Sabora /

Grbin: 'Na nama je da pokušamo pokrenuti Vladu pa makar i nogom u guzicu'

Image
Foto: RTL / Patrik Macek/PIXSELL

Zadaća oporbe je ukazivati na ono što nije dobro u radu Vlade i pokušati to promijeniti, istaknuo je Grbin

4.4.2019.
11:45
RTL / Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u četvrtak je poručio da je apsolutno deplasirano SDP-ovo traženje odgovornosti hrvatske Vlade zbog neprovođenja strukturnih reformi nakon što su i Standard&Poor's i Europska komisija pohvalile Vladu zbog ustrajavanja na reformama.

Bačić je najavio da će Klub HDZ-a i klubovi vladajuće većine odbiti SDP-ovu Interpelacija o radu Vlade RH radi neuspjeha Vlade RH u provođenju strukturnih reformi o kojoj će Sabor otvoriti raspravu u poslijepodnevnim satima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-u je zahvalio što su na taj način zapravo omogućili zastupnicima vladajuće većine da iznesu sve aktivnosti oko provođenja strukturnih reformi. 

"Rasprava o interpolaciji došla u pravo vrijeme"

"Držimo da je rasprava o interpelaciji došla u pravo vrijeme. Zahvaljujem gospodi iz SDP-a što su omogućili zastupnicima vladajuće većine da iznesu sve one aktivnosti Vlade RH koje idu za provođenjem strukturnih reformi. Da smo mi tražili koju bi točku trebalo ovih dana raspraviti u Hrvatskom saboru, onda bi upravo tražili da kolege iz oporbe, sukladno Poslovniku, predlože tu točku“, rekao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon što je kreditna agencija Standard&Poor's podignula kreditni rejting RH i u svom obrazloženju navela da to radi zato što hrvatska Vlada ustrajava na provedbi strukturnih reformi, nakon što je Europska komisija u svom Izvješću utvrdila da je Hrvatska izašla iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža i također Vladu zbog toga pohvalila, držim apsolutno deplasiranim traženje odgovornosti Vlade RH zbog neprovođenja strukturnih reformi", istaknuo je.

Vladajući imaju puno materijala kako bi odbili tu interpelaciju

Dodao je kako vladajući imaju itekako puno materijala kako bi u argumentiranoj raspravi odbili tu interpelaciju.

Interpelaciju su SDP-ovci podnijeli prije godinu dana, a Bačić obrazlaže da je na vladajućima odluka kada će o njoj raspravljati.

„Kako smo izmijenili Poslovnik čime smo oporbi omogućili da svakog tjedna može izabrati točku koja je na dnevnom redu više od 60 dana, gospoda iz SDP-a su skupila dovoljan broj potpisa i predložili da ovaj tjedan raspravljamo upravo o toj točki. Mi ćemo je s velikim zadovoljstvom raspraviti kada je riječ i o poreznoj i o mirovinskoj i o obrazovnoj i o reformi javne uprave i o reformi pravosuđa jer imamo što reći. Na taj ćemo način danas raspravljati, a sutra na glasovanju odbiti tu interpelaciju“, zaključio je Bačić, uz najavu da će rasprava trajati vjerojatno do kasno u noć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grbin: Vlada ne želi da se govori o onome što radi loše - ne provodi reforme

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin ustvrdio je kako u Vladi ne žele da se govori o onome što radi loše, odnosno činjenici da se u Hrvatskoj ne provode strukturne reforme, što smatra razlogom zbog čega će Sabor tek danas, nakon više od godinu dana od podnošenja, raspravljati o oporbenoj Interpelaciji o radu Vlade radi njezina neuspjeha u provođenju strukturnih reformi.

"Vlada ne želi da se govori o onome što radi loše", izjavio je Grbin novinarima i naglasio kako na činjenicu da se u Hrvatskoj ne provode strukturne reforme nisu ukazivali samo iz oporbe, već i brojni analitičari i poduzetnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadnji je trenutak da izbjegnemo novi ciklus recesije 

"Danas vidimo posljedice toga i mislimo da je danas zadnji trenutak da se nešto poduzme ako ne želimo da Hrvatska uđe u novi ciklus recesije koja nam evidentno prijeti", upozorio je.

U Europskoj uniji, napomenuo je, sve države članice dužne su svake godine izraditi Nacionalni program reformi i predvidjeti mjere kojima će se ostvariti, što bi, tvrdi, na neki način predstavljale i ove strukturne reforme o kojima će se danas govoriti u raspravi.

"Ova Vlada je takav program usvajala nekoliko puta, a ispunili su manje od 10 posto onoga što su sami rekli da će napraviti. Na nama je da na to ukažemo i da ih pokušamo pokrenuti, pa makar i udarcem nogom u guzicu da nešto napokon počnu raditi. Znamo da je to teško, ali na nama je da pokušavamo", poručio SDP-ovac.

Iako je Interpelacija, prema najavama vladajućih, već unaprijed odbijena, Grbin ipak vidi smisao u njezinu podnošenju i raspravi. "Ako ćemo ići za time da je svaka aktivnost oporbe osuđena na propast, onda oporba ne bi trebala raditi. Međutim, meni to ne pada na pamet. Zadaća oporbe je ukazivati na ono što nije dobro u radu Vlade i pokušati to promijeniti. Upravo to pokušavamo s ovom našom interpelacijom. Ukazat ćemo na sve ono što je loše u radu ove Vlade i kako to promijeniti", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladu će od oporbene Interpelacije "braniti" ministri Tolušić i Horvat, ne i premijer Plenković

Grbin je izrazio žaljenje što predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića, kako je rekao, Interpelacija do to mjere ne zanima da uopće neće doći na popodnevnu saborsku raspravu, jer na taj način, ističe, šalje poruku ne samo političarima, nego i hrvatskim građanima.

"Ako je sve ono što smo napisali pogrešno, onda bi bilo vrlo lijepo od predsjednika Vlade da dođe pred saborske zastupnike, odgovara na njihova pitanja i građanima dokaže da se u Hrvatskoj živi bolje, da se posluje lakše, da je sve idealno za razliku od onoga što svi vidimo u stvarnosti jer znamo da to nije tako", zaključuje Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, očekuje se da će Vladu od oporbene interpelacije braniti potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ministar gospodarstva Darko Horvat.

Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo