VIJESTI.HR OBJAVILE POPIS / Gradonačelnik s najvišom plaćom u 20 najvećih gradova: 'Kao liječnik sam imao više novca...'

Image
Foto: PIXSELL

'Ne sjećam se koliko je iznosila plaća kad sam postao gradonačelnik'

18.3.2019.
19:52
PIXSELL
VOYO logo

Portal Vijesti.hr danas je objavio listu plaća gradonačelnika 20 najvećih gradova u Hrvatskoj.

Najbogatiji na listi zarađuju i 22 tisuće kuna na mjesec, dok neki njegovi kolege u drugim gradovima volontiraju. Manje je poznato da članove tijela koje im formira plaće biraju upravo sami gradonačelnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njegov posao je puno lakši nego moj, ja sam postavljao antene i penjao se po krovovima. Stoput teži posao, a stoput manje plaćen", komentirao je plaće gradonačelnika Dražen iz Zagreba pa rekao i koliku bi plaću dao Milanu Bandiću:

"Pa kao i svima, prema spremi. Srednja stručna pet tisuća kuna, ova tisuću eura..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, gradonačelnik Bandić mjesečno zarađuje 18283 kune i 63 lipe. Iako u rukama drži najveći grad u Hrvatskoj, njegova je plaća tek četvrta po redu. S vrha, naravno. Najveću plaću prima, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, 21816 kuna. To je, primjerice, 200 kuna veća plaća no ona koju ima premijer Andrej Plenković.

"Svi su moji prethodnici imali isti koeficijent, bruto moje plaće iznosi 28200 kuna, a ono što me determinira je da bez olakšica moja plaća iznosi 15700 kuna. Kao liječnik sam imao više novca nego kao sad", objasnio je zadarski gradonačelnik Dukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Bandić nema najvišu: Donosimo plaće gradonačelnika 20 najvećih gradova u Hrvatskoj!

Image

Bandić nema najvišu: Donosimo plaće gradonačelnika 20 najvećih gradova u Hrvatskoj!

Na dnu liste po iznosu plaća su Koprivnica, Đakovo i Kaštela. Ali, iznenađujuće, među njih se s 15292 kune smjestio i najdugovječniji gradonačelnik Vojko Obersnel.

"Ne sjećam se koliko je iznosila plaća kad sam baš došao na to mjesto, to je bilo prije 19 godina, ali u svakom je slučaju rasla. Ne puno, ali je rasla da bi nakon toga padala", komentirao je Obersnel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto veću od njih ima gradonačelnik Splita AndroKrstulović Opara. Riječ je o 16454 kuna, ali i s tim iznosom ostaje u ovoj štedljivijoj polovici popisa.

"Zaslužuje tu plaću i veća mu ne treba. Sigurno ima još raznih dodataka na plaću", smatra Branka iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na vrhu je liste i samoborski gradonačelnik Krešimir Beljak s 20167 kuna. Ali, on pak ulazi u posebnu kategoriju koja gradske blagajne ne košta niti kunu. Što ne znači, naravno, da su gradonačelnici volonteri bez prihoda. Oni su uglavnom plaće gradonačelnika zamijenili onim saborskim.

Listu plaća gradonačelnika 20 najvećih gradova u Hrvatskoj pogledajte u FOTOGALERIJI

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo