prognoziranje broja ličinki / Gradonačelnik Osijeka najavio je rat komarcima i to - matematičkom metodom!

Gradonačelnik Osijeka najavio je rat komarcima! I to matematičkom metodom nakon što je, kako je rekao, lani grad izgubio bitku. Ove godine uvodi se interaktivni sustav

23.5.2015.
19:37
VOYO logo

Zuje, piju krv i izazivaju jezu. Lani su oborili rekord - 12.000 aktivnih komaraca u jednome satu. Zato je u Osijeku napravljen novi, interaktivni sustav kako bi se najavio rat dosadnim krvopijama!

"Sustav se mijenja jer smo prošle godine izgubili bitku, a najavljujemo rat. U rat idemo s novim alatima, novim oružjem koje se zasniva na znanstvenoj podlozi", izjavio je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osijek s matematikom ide u borbu protiv komaraca. Prvi korak je prognoziranje broja ličinki.

"Prognostički model se dalje hrani podacima monitoringa. Dakle, to je opet onaj kontinuirani izlazak na teren i hranjenje podataka za taj prognostički model", kazao je prof.dr.sc. Enrih Merdić, Odjel za biologiju Sveučilišta u Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će znati lokacije i odmah će ih ciljano uništavati. Plan je kroz sedam godina smanjiti broj komaraca i uštedjeti novac za njihovo uništavanje. 

Uvoj godini su predvidjeli tri milijuna kuna, ali očekuju i pomoć države jer se Osijek ne može sam boriti s najezdom plavnih komaraca koji stižu iz Kopačkoga rita. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato što je to poseban specijalni zoološki rezervat za koji trebaju posebne dozvole koje ćemo mi definitivno u budućnosti morati ishoditi da bi ovaj cijeli program mogao raditi", dodaje Merdić.

Cilj je letećim krvopijama "spriječiti ulaz u grad" i borbu sa zemlje i iz zraka preseliti na rubno područje, a izvođače radova podvrgnuti strogoj kontroli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo