BANDIĆ KAO POVOD / Građani su nam rekli osjećaju li Hrvatsku i zašto je mladi napuštaju: 'Sram vas bilo'

'Nitko više ništa nikakvim trudom i zalaganjem ne može postići'

21.4.2019.
16:15
VOYO logo

Snimke u kojima zagrebački gradonačelnik pokušava dogovoriti zapošljavanje sebi bliske osobe i pritom galami na suradnika zaprepastile su javnost, no ujedno potvrdile i ono što je zapravo javna tajna, zapošljavanje preko veze u mnogim poduzećima.

Pitali smo građane što o tome misle i je li korupcija u zapošljavanju jedan od razloga za odlazak iz Hrvatske. Povod su snimke o kojima se ne prestaje govoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jel ti znaš tko je ta mala? Jel' znaš ti čije je to dijete? Ma znam. Jel' ti znaš da je to dijete mog, familije, koji je u Tigrovima i jedva je ostao živ? Pa jel' vi osjećate ovu zemlju majku vam Božju j....", moglo se čuti kako se MilanBandić obraća Vidoju Bulumu.

Snimka je to kojima USKOK pokušava dokazati da se u gradskim poduzećima nezakonito zapošljavalo. Građani su kazali što misle o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da se broj stanovnika u gradu Zagrebu jako povećao nakon tog sustava zapošljavanja", tvrdi Boris iz Zagreba dok Ana vjeruje kako takvo ponašanje nije speicifično samo za Bandića:

"Sigurna da je tako svugdje, ne samo kod gradonačelnika. To je stanje u našoj državi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapošljavanje preko veze, uz pomoć rodbine i prijatelja za hrvatske građane nije ništa novo.

"Osjećate li vi ovu zemlju, kako on kaže? Osjećam, ali sve više se čini strana u odnosu na ono što je trebalo biti prvenstveno", govori Ivana iz Zagreba, dok Irena u takvom istupu vidi razloge za bijeg iz zemlje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Hrvatskoj sve nekako ide preko veze tako da... Jednostavno, svi su povezani, nitko više ništa nikakvim trudom i zalaganjem ne može postići, mislim da je to zapravo jedan od mnogobrojnih razloga zašto ljudi odlaze ih Hrvatske."

U istraživanju objavljenom prošle godine više od pedeset posto ispitanih srednjoškolaca svoju budućnost vidi izvan Hrvatske. Više od 60 posto njih smatra da su za upis na fakultet od učenja važnije osobne veze i snalažljivost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osnovni razlog za takve stavove mladih je ponašanje političara. Oni su ti koji u ovo društvo unose klijentelizam, nepotizam, zapošljavanje po političkom ključu. Dok se te stvari ne promijene, nije za očekivati da će se mladi promijeniti, njihovo razmišljanje. Nakon svega ovoga, nakon što ih ulovite na snimci možete im reći samo jednu stvar - sram vas bilo", kazao je Boris Jokić, s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo