Viši prirez /

Građani pune proračun: HDZ uz pomoć Keruma Splićanima povećao prirez za čak 50 posto

Prirez Splićanima raste s 10 na maksimalnih, zakonom propisanih, 15 posto. Novoizabrani gradonačelnik Andro Krstulović Opara pravda se da novac ide za mlade, dok ga oporba proziva da upravo mladima oduzima.

11.9.2017.
19:00
VOYO logo

S desne strane HDZ i Kerumov HGS, s lijeve PAMETNO, SDP i MOST. To je sve što je bilo dovoljno da sa 19 glasova za, a 16 protiv Splićani dobiju 50-postotno povećanje prireza. Gradonačelnik tvrdi, kasa je prazna.

"Zatekli smo 570 milijuna potraživanja prema drugima, nenaplaćenih od kojih barem 25 % nećemo nikada moći naplatiti. Dakle stanje u blagajni nije kako bi čovjek poželio.", rekao je Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali običan čovjek ne bi poželio ni podizanje prireza, poručili su iz oporbe uvjereni kako je bilo i drugih načina te da će se ovim potezom iz grada potjerati mladi i poduzetnici.

"Smatramo da postoji golem prostor od uštede na masi plaća, javnim nabavama, potraživanjima grada prema pravnim i fizičkim osobama, znači ako se želi ući u strukturu rashoda može se pronaći da se ne diže prirez.", kazao je Ante Čikotić (MOST), splitski gradski vijećnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ov koalicijski partner ne slaže se kako će prirez potjerati poduzetnike.

"Prirez nema žive veze sa tim. To je toliko beznačajno. Prvo ne stvara trošak ljudima koji imaju mala primanja, a vrlo mali trošak stvara onima koji imaju veća primanja. Tako da to uopće ne znači ništa.", rekao je Željko Kerum (HGS), splitski gradski vijećnik.

Prirez bi prema gradskoj vlasti trebao pogoditi samo one čije su plaće veće od 8 000 kuna, a oni koji nemaju djece, a imaju plaću veću od 6000 kuna plaćat će 7 kuna više nego do sada. Predsjednica najveće oporbene stranke sve zajedno drugačije vidi.

"Ovo će pogoditi zapravo najviše mlade obitelji bez djece, one u koje polažemo nade da nastave razvoj ovoga grada, ovo je još jedan razlog da napuste naš grad.", izjavila je Marijana Puljak (PAMETNO), splitska gradska vijećnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tako se politika ponovno vratila u grad pod Marjanom nakon prošlogodišnjeg pada proračuna i burne kampanje koja je usljedila nakon toga. Unatoč svemu što je bilo Kerum i Opara za sada dobro surađuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo