boom nekretnina / Gradi se 40 posto više zgrada nego prošle godine - prijeti li Hrvatskoj balon skupih kvadrata?

Cijene nekretnine godinama su bile prenapuhane – pa su naglo pale i mnogi su smatrali da su tad dosegle ustvari realnu cijenu

20.5.2017.
18:31
VOYO logo

Jedna zgrada na Branimirovoj ulici u Zagrebu – imat će 32 stana. 20 je već prodano – ostali su rezervirani. Na zagrebačkoj Knežiji niknut će zgrada sa stotinjak stanova i većina njih već je prodana, cijena kvadrata kreće se između 2000 i 2200 eura.

U prošlosti se nerijetko znalo dogoditi da su novi stanovi stajali prazni godinama. Sada druga priča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pogotovo što se tiče Zagreba gdje u tramvajskoj zoni kvalitetna novogradnja tu cijena dolazi do onih granica prije krize a starogradnja stagnira jer je sad veća ponuda novogradnje što je kupcima i više interesantno", izjavio je Matej Samardžić, agent za nekretnine.

Da građevinski sektor u cijeloj Hrvatskoj doživljava velik porast govore i podaci da je samo u prva tri mjeseca ove godine izdano 39 posto građevinskih dozvola više, nego u istom razdoblju lani, a od tih dozvola najviše je onih za stambene zgrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit hoće li doći do tog nekog novog balona sa cijenama nekretnina, Samardžić nam je odgovorio: "Ne vjerujem, više smatram da će cijene doć na nekakve realne razine".

I direktor građevinske tvrtke koja trenutno gradi više od 1000 stanova diljem Hrvatske – uvjerava da neće biti napuhavanja cijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa ne bi rekao s obzirom na ponudu i potražnju, ako banke odobre više kredita stanovi će se kupovati, ali neke veće cijene ne očekujem", kazao nam je Zlatko Sirovec, direktor građevinske tvrtke.

Tek ostaje vidjeti kako će najavljeni porez na nekretnine utjecati na tržište. Jer mnogi stručnjaci su predviđali da bi baš zbog tog poreza cijene kvadrata mogle opet početi padati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo